Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους βουλευτές κόμματος Γιώργο Λαμπρουλη, Βασίλη Μεταξά, Νίκο Παπαναστάση και στελέχη της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Δ.Σ. των στρατιωτικών εργοστασίων 303 Λάρισας 304 Μαγνησίας, 308 Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι πρόεδροι του Δ.Σ των εργαζομένων του 303 ΠΕΒ Αποστόλης Σκορδούλης του 304 ΠΕΒ Γ. Φωτόπουλος και του 308 ΠΕΒ Αννα Κουτσογεωργοπούλου καθώς και μελή των ΔΣ τους.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την προσπάθεια της Κυβέρνησης, να παραχωρήσει σε ιδιώτες εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης και επισκευής οχημάτων και τμημάτων αυτών, έργο που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν από τα στρατιωτικά εργοστάσια. Η συνάντηση έγινε χθες Κυριακή 28/1/2024.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων επεσήμαναν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι: «..παρά την υπάρχουσα στα στρατιωτικά εργοστάσια εξειδικευμένη τεχνολογική υποδομή επισκευών και πιστοποιήσεων, τη συσσωρευμένη και εξειδικευμένη εμπειρία του τεχνικού προσωπικού, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει εκτέλεση συμβάσεων σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Υπάρχουν ήδη έτοιμοι και υπογεγραμμένοι διαγωνισμοί αναμένοντας την ενεργοποίησή τους».

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, « αφαίρεση έργου από τα στρατιωτικά εργοστάσια και η παραχώρησή του στους ιδιώτες, θα επιφέρει τεράστια αύξηση του κόστους επισκευών» . Η αύξηση αυτή θα υπερβεί ακόμα και το 300%, σε σχέση με την εκτέλεση του ίδιου έργου από τα στρατιωτικά εργοστάσια. Αυτή τη τεράστια επιβάρυνση θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, ενώ οι εργαζόμενοι, θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται…»

Οι εκπρόσωποι των σωματείων επίσης τόνισαν ότι έχουν αποδείξει διαχρονικά, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε οποιοδήποτε εργασία επισκευής ή ανακατασκευής τροχοφόρου ή ερπυστριοφόρου οχήματος που τους έχει ανατεθεί, κι αυτό μέσα σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, και κυρίως με υποπολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με τα κονδύλια που σήμερα η κυβέρνηση χορηγεί στους ιδιώτες. Τόνισαν επίσης ότι στην πορεία απαξίωσης του έργου τους, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, σχεδόν έχει μηδενιστεί η ανανέωση του εξειδικευμένου προσωπικού, επίσης, οι χορηγούμενες πιστώσεις (στα στρατιωτικά εργοστάσια), αναγκαίες για την προμήθεια ανταλλακτικών οχημάτων για την υλοποίηση των αντίστοιχων ετήσιων προγραμμάτων, χορηγούνται «με το σταγονόμετρο». Όλα αυτά συντείνουν στο αποτέλεσμα, τα εργοστάσια να υπολειτουργούν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται, πως γίνεται για τα Εργοστάσια «δεν υπάρχει σάλιο», ενώ για τους ιδιώτες «λεφτά υπάρχουν».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε ότι γι’ αυτή την κατάσταση την ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες, τονίζοντας ότι είναι φανερό ότι εδώ και χρόνια έχει δρομολογηθεί ο σχεδιασμός και η μεθόδευση απαξίωσης αυτών των μονάδων, προκειμένου οι εργασίες τους να περάσουν στους ιδιώτες παρέχοντάς τους τεράστια κερδοφορία, αλλά και αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον η αντιπροσωπείας του ΚΚΕ τόνισε, ότι η μεθοδευμένη πολύχρονη πορεία απαξίωσης των στρατιωτικών εργοστασίων, ήδη έχει αποτυπωθεί και στον Κανονισμό της (ΕΕ) 2021/697, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, όπου απ’ το 2021 προβλέπεται «….η υποστήριξη συνεργατικών προσπαθειών (…) μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της ΕΕ, όπως εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) ….». Η πρόβλεψη αυτή, τεκμηριώνει ξεκάθαρα ότι τα συγκεκριμένα εργοστάσια, θα πρέπει να οδηγηθούν σε κατάσταση υπολειτουργίας, προκειμένου το έργο τους να αναληφθεί με σκανδαλώδη κερδοφορία, από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τέλος επισημάνθηκε ότι στις κατευθύνσεις και την πολιτική της ΕΕ, συμφωνήσαν και συμφωνούν με την εκάστοτε κυβέρνηση όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΚΚΕ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους εκπροσώπους των εργαζομένων των στρατιωτικών εργοστασίων ότι το σοβαρό θέμα που αναδείξαν, στον αγώνα τους να σταματήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που έχουν δρομολογηθεί, το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα τους, προκειμένου να αποτραπούν τα ήδη δρομολογημένα σχέδια της κυβέρνησης.