Σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Θεσσαλίας, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και των λοιπών σκευασμάτων που είναι απαραίτητα για την υγεία τους - μια κατάσταση που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησής της:

«Μέσα στο καταστροφικό –σχεδόν ‘’μετα-αποκαλυπτικό’’- σκηνικό που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel αναδεικνύονται καθημερινά και άλλες πτυχές του γενικού προβλήματος που αγγίζουν όχι μόνο τη Λάρισα, αλλά και γενικότερα τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε μια σειρά σκευασμάτων στα φαρμακεία ολόκληρης της περιφέρειας, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους δεν γλίτωσαν από την καταιγίδα και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες. 

Μάλιστα, όπως ο πρόεδρος των Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας καταγγέλλει, το πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων καταστράφηκε και μεγάλος αριθμός σκευασμάτων που διατηρούσαν οι πολίτες στα σπίτια τους και, συνεπώς, θα πρέπει να προμηθευτούν εκ νέου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται κυρίως σε φάρμακα ψυγείου, όπως ινσουλίνες και εμβόλια, τα οποία καταστράφηκαν εξαιτίας των συνεχόμενων διακοπών ρεύματος και είναι ακόμη δυσκολότερο να αντικατασταθούν, αλλά και σε αντιβιοτικά, αντιτετανικούς ορούς και φάρμακα χρόνιων παθήσεων, όπως π.χ, αντικαταθληπτικά,αντιυπερτασικά, σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τον προστάτη κ.α.

Δεδομένου ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, εφεξής, η Πολιτεία να συνδράμει το έργο των τοπικών φαρμακοποιών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων επέδειξαν αξιοσημείωτο επαγγελματισμό, όπως και εφευρετικότητα, μοιράζοντας φάρμακα στους εγκλωβισμένους ασθενείς, ακόμη και με ρίψεις από drones, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Πως θα ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τομέα του φαρμάκου και της υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα των κατοίκων της Θεσσαλίας, που βρίσκονται σε ανάγκη καθημερινής λήψης της φαρμακευτικής τους αγωγής;
  2. Πως προτίθεται να κινητροδοτήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των φαρμακοποιών και να προμηθεύσουν με νέες, μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων τις φαρμακαποθήκες, καλύπτοντας τις υπάρχουσες, δραματικές ελλείψεις;