Παλαιότερα, είχα πέσει πάνω στη φράση, πως “Το σπίτι μας είναι το μουσείο της προσωπικότητάς μας”, και στιγμιαία σκέφτηκα πως δε θα υπήρχε περιεκτικότερος και ταυτόχρονα σωστότερος τρόπος, που να περιγράφει τη σχέση χώρου - ιδιοκτήτη.

 

Το σπίτι μας, ή το δωμάτιό μας κατά περιπτώσεις, είναι το προσωπικό μας καταφύγιο, ο χώρος άνεσης, ξεκούρασης, ονειροπόλησης, και κατά μία έννοια μιας απόλυτης πνευματικής ελευθερίας, και ας περιορίζεται η σωματική σε μερικά τετραγωνικά μέτρα.

 

Αυτό που ωστόσο έχω παρατηρήσει, είναι πως η ανάγκη της διαμόρφωσης του με τρόπο τέτοιο ώστε να εναρμονίζεται με την προσωπική μας αισθητική και κυρίως να αντανακλά και να αποτυπώνει κομμάτια του εαυτού μας, όπως περιγράφει άλλωστε το άνωθεν μάντρα, δεν είναι κοινή για όλους. Μερικές φορές, ίσως να ζηλεύω όσους ανήκουν στο αντίθετο ρεύμα, της εκλογικευμένης σκέψης πως ο πραγματικός χρόνος που περνάς μέσα στο σπίτι σου - δηλαδή ο ημερήσιος χρόνος πλην τις ώρες ύπνου και τις ώρες εργασίας - και μπορείς να το απολαύσεις, είναι τόσο λίγος, που δε συμφέρει κοστολογικά να επενδύσεις σε τίποτα πέραν των απαραίτητων. Και έτσι, προκύπτει το δίλημμα εάν τελικά αξίζει κάποιος να επενδύσει σε χρόνο και χρήματα στην εσωτερική διακόσμηση, και ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την τελική απάντηση. 



  1. Προσωπική Ευχαρίστηση

 

Όπως ήδη αναφέρθηκε, καθένας μας λαμβάνει διαφορετική ευχαρίστηση βρισκόμενος σε ένα χώρο που τα προσφερόμενα ερεθίσματα βρίσκονται σε ισορροπία και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο διακόσμησης. Ακόμη όμως κι αν ο στόχος δεν προσεγγίζει όσα βλέπουμε στις πρότυπες εικόνες των social media ( Instagram, Pinterest, etc.) ή δεν περιλαμβάνει κάποιο έντονα επιθυμητό κυρίαρχο στο χώρο στοιχείο (πχ. μεγάλη επιτοίχια βιβλιοθήκη), είναι αδύνατον να μην προστεθούν αισθητικές πινελιές. Μέσα από την περιήγηση στις αντίστοιχες καρτέλες της εταιρείας      Home & Objects ή άλλων καταστημάτων επίπλων ή οικιακών ειδών, μπορείτε να ανακαλύψετε μοναδικά ποιοτικά αντικείμενα που θα κλέψουν τις εντυπώσεις. Έτσι με ελάχιστη προσπάθεια και χωρίς να έχει υιοθετηθεί κάποιο πλάνο, επιτυγχάνεται να δημιουργήσετε ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον.



  1. Επενδυτικά Πλάνα

 

Η κατοχή κάθε είδους ακινήτου, κρύβει σε δεύτερο πλάνο την ερώτηση “τι θα γίνει μετά”, καθώς αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο ρυθμιστικό παράγοντα για την αξιοποίηση στο παρόν. Αν πάλι υπάρχει μεγάλη οικονομική άνεση, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί εύκολα να μεταβάλλεται χωρίς να δημιουργεί άγχος, ενώ σε αντίθετα περίπτωση, για την αποφυγή άσκοπων δαπανών, η απάντηση θα πρέπει να δίνεται με βάση κάποιο πλάνο.

Αν η διαμονή στο ακίνητο είναι βραχυπρόθεσμη, ίσως η απόκτηση πολλών στοιχείων να μην ενθαρρύνεται, δεδομένου ότι σύντομα θα κληθείτε να μεταφερθείτε και να διαμορφώσετε ένα νέο χώρο, για τον οποίο δεν έχετε την εγγύηση ότι θα είναι εφικτή η προσαρμογή του τρέχοντος ύφους.
Στην περίπτωση μακροχρόνιας χρήσης, σίγουρα είναι κάτι πιο συμφέρον οικονομικά, και τότε η οπτική της προσωπικής ευχαρίστησης μπαίνει στο παιχνίδι.
Εάν κάνετε σκέψεις εκμίσθωσης του ακινήτου, η υψηλότερης ποιότητας αισθητική με προσοχή στη λεπτομέρεια, αποτελεί βασικό κριτήριο για την κοστολόγησή του.



  1. Άνεση & Λειτουργικότητα

 

Τέλος, παρότι στη χρήση του όρου “εσωτερική διακόσμηση” το μυαλό μας τρέχει απευθείας σε πρόσθετα μικροαντικείμενα και έργα τέχνης, στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιείται σε αντικατάσταση και απλούστευση της “εσωτερικής αρχιτεκτονικής”.
Έτσι περιλαμβάνονται σε αυτήν οι αποθηκευτικοί χώροι αλλά και η διάταξη τοποθέτησης των στοιχείων του χώρου. Είναι λοιπόν απαραίτητη, για την επίτευξη χρηστικότητας πιο κοντά στις ανάγκες μας, καλύτερη ροή (και ροή ενέργειας) που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη άνεση στην καθημερινότητα.