Αναφορά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη εξορθολογισμού των διαδικασιών μεταθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., διαβιβάζοντάς του τις καταγγελίες αλλά και τις σοβαρές επισημάνσεις της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας .

Όπως επισημαίνει το συνδικαλιστικό όργανο των Αστυνομικών Λάρισας, με επίσημη επιστολή του προέδρου, κ. Νταβούρα Αθανάσιου και του γενικού γραμματέα, κ. Θέλουρα Ιωάννη, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης, η κατάσταση με τις μεταθέσεις των αστυνομικών είναι πλέον χαοτική, καθώς αναφέρουν ότι:

«Διαπιστώνονται λανθασμένες επιλογές από την πλευρά της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προς την ‘’αδρανοποίηση’’ των διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων, ‘’με απώτερο στόχο, προφανώς, την κατάργησή του και την επιστροφή στο παρελθόν – τότε που επικρατούσε η κεκαλυμμένη λογική του ρουσφετιού, η αυθεντία της διοίκησης και η παντοκρατορία του ενός ανδρός σοφού…’’».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως τα οξυμένα τοπικά προβλήματα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας χρήζουν άμεσης επίλυσης και οφείλονται κατά κύριο λόγο στη συχνή μετακίνηση δυνάμεων της Διεύθυνσης, στις αυξημένες φυλάξεις στόχων, στο αθρόο κύμα συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό με τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του υπηρετούντος Αστυνομικού προσωπικού.

Με βάση τα παραπάνω, η Ένωση προτείνει ως επιτακτική την ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης της υπάρχουσας αστυνομικής δύναμης, μέσω ριζικών αλλαγών σε όλο το αστυνομικό οικοδόμημα, με τρόπους όπως την οριοθέτηση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας με επαναπροσδιορισμό του ρόλου της αστυνομίας, τη νέα οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιών, την επαναφορά των 6.700 κενών οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν με τον ν. 4249/2014, επιπλέον προσλήψεις Αστυφυλάκων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., αξιοκρατία στην ανάδειξη των ηγετικών στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, λογοδοσία της διοίκησης κλπ

Ενώ, επιπρόσθετα, η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας καταγγέλλει και τη μη εφαρμογή των διατάξεων περί Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας και της μη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του λειτουργήματος.

Τέλος , επειδή, όπως εμφαντικά τονίζουν οι εκπρόσωποι των Αστυνομικών του ν. Λάρισας: «είναι αδιανόητο να εξαγγέλλονται από τηλεοράσεως αποφάσεις για τη λειτουργία μιας νέας αστυνομίας, πιο αποτελεσματικής και πιο σύγχρονης, με μαγικές συνταγές, του τύπου μαζικών μετακινήσεων από και προς Υπηρεσίες, χωρίς ουσιαστική μελέτη για τις υπάρχουσες δυνάμεις και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ανά περιοχή και αντικείμενο επιχειρησιακών δράσεων», η Ευαγγελία Λιακούλη θέτει όλα τα παραπάνω υπόψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ τον καλεί να απαντήσει, σε σχέση με το ποιες προτάσεις της Ένωσης σκοπεύει να υιοθετήσει, προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις σε ένα τόσο ζωτικό για την ασφάλεια της χώρας θεσμό, επ’ ωφελεία τόσο των αστυνομικών, όσο και των πολιτών που οι πρώτοι προασπίζουν.