Στην αγορά των εγκαταστάσεων ενός παλιού τυροκομείου στο Αμπελώνα, μαθαίνουμε, ότι προχώρησε ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς.

Με την επένδυση αυτή, η οποία υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 3 εκ. ευρώ, σχεδιάζει να επιλύσει το ζήτημα της παστερίωσης του γάλακτος την οποία για την ώρα πραγματοποιεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Λαμίας.

Η σημερινή παραγωγή γάλακτος του συνεταιρισμού ανέρχεται περί τους 130 τόνους ημερησίως, εκ των οποίων 23 τόνοι καταναλώνονται στη λιανική, μέσω του δικτύου των αυτόματων πωλητών (15 στη Λάρισα, όπου διακινεί 7-8 τόνους ημερησίως, και 15 στη Θεσσαλονίκη, όπου φεύγουν περί τους 13 τόνους). Τους προσεχείς μήνες σχεδιάζεται απόβαση και στην Αθήνα, όπου υπολογίζεται να στηθούν 5 ως 10 ΑΤΜ,  με 7 ως 8 τόνους την ημέρα, και την συνολική διακίνηση να φτάνει συνολικά τους 30 τόνους ημερησίως.

Οι υπόλοιποι 100 τόνοι διοχετεύονται στις γαλακτοβιομηχανίες Friesland, ΦΑΓΕ και σε ορισμένα τοπικά τυροκομεία. Το 2014 οι πωλήσεις του συνεταιρισμού ανήλθαν στα 27 εκατ. ευρώ και τα κέρδη περί τις 600.000 ευρώ, ενώ εφέτος η διοίκηση εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 32 εκατ. ευρώ.

Το γάλα, παρά τις δυσκολίες του, δεν παύει να έχει ενδιαφέρον…