Σεμινάριο με θέμα τους δυναμικούς χορούς της Δυτικής Θράκης, του Έβρου και τους εκφραστικούς χορούς του Ρουμλουκιού διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων, το Σάββατο (απόγευμα) και την Κυριακή (πρωί & απόγευμα) 28 και 29 Νοεμβρίου 2015.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα "Ζήνα Πατέρα", σ’ ένα φιλόξενο χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων, άρτια εξοπλισμένο με οπτικοακουστικά μέσα, που συμβάλλουν στην καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος. Η πίστη του Λυκείου των Ελληνίδων, ότι δάσκαλοι χορού μπολιασμένοι με την ντόπια παράδοση μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους, παραμένει σταθερή. Γι’ αυτό, το Λύκειο των Ελληνίδων κάλεσε το Γιώργο Ζιώγα και τον Αχιλλέα Τσιάρα για να διδάξουν τους χορούς του Έβρου και του Ρουμλουκιού αντίστοιχα.

Ο Γιώργος Ζιώγας κατάγεται από την Παταγή Ορεστιάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η δουλειά του αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστή διδάσκοντας σε σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καταφέρνει ν’ αλλάξει την άποψη που είχε διαμορφωθεί μέχρι την δεκαετία του ’80 για τους χορούς της Θράκης, παρουσιάζοντας τους στην πραγματική τους διάσταση, διορθώνοντας τη στρεβλή –μέχρι τότε-κρατούσα μορφή. Το 1996 εντάσσεται στην ερευνητική ομάδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο ερευνητικό πρόγραμμα ''Θράκη'', και μερικά χρόνια αργότερα στο πρόγραμμα ''Μουσική και Μουσικοί της Θράκης''. Συμμετείχε τραγουδιστικά και επιμελήθηκε τα  cd: ''Ψες ειδιά στο όνειρό μου'', ''Μην κρύβεις το χθες'' και ''για μια λάλησι για δυο λάλησι''. 

Ο Αχιλλέας Τσιάρας κατάγεται από την Μελίκη Ημαθίας. Η βιωματική και άμεση επαφή του με τον λαϊκό πολιτισμό εξελίχτηκε στην πορεία σε μια βαθιά έρευνα και καταγραφή της τοπικής φορεσιάς και των τοπικών χορών και εθίμων. Η καταγραφή  και η έρευνά του εκτιμήθηκε από ανθρώπους σχετικούς με το λαϊκό πολιτισμό, από πανεπιστήμια και φορείς, με αποτέλεσμα να κληθεί να συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια με θέμα τους χορούς και την φορεσιά του Ρουμλουκιού  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο ενεργητικό του έχει συμμετοχές σε ξένα ντοκιμαντέρ, άρθρα σε περιοδικά λαογραφικού περιεχομένου, επιμέλεια εκδόσεων ψηφιακών δίσκων, ραδιοφωνικές εκπομπές κ.α. Για μεγάλο διάστημα συνεργάστηκε με το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών συμβάλλοντας με το προσωπικό του αρχείο και την έρευνά του στην ολοκλήρωση ενός αξιόλογου βιβλίου αφιερωμένου στο Ρουμλούκι,  με πλούσιο ιστορικό, φωτογραφικό και μουσικό υλικό. 

    Αιτήσεις συμμετοχής για το σεμινάριο γίνονται καθημερινά 7-10 μ.μ. και Σάββατο 10-2 το μεσημέρι, στο Λύκειο των Ελληνίδων, οδός Δήλου 17, στη Νεράιδα. Πληροφορίες στο τηλ. 2410624379.