Το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά Λάρισας πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή οι αγρότες της περιοχής που παρέταξαν εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην πλατεία διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις ζημιές λόγω «Daniel».

Ο όγκος του συλλαλητηρίου έδειξε και την μεγάλη οργή που επικρατεί στους δενδροκαλλιεργητές της περιοχής καθώς η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ τους εξαίρεσε από τις αποζημιώσεις στα μήλα αν και λόγω «Daniel» αποζημιώθηκαν οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου!

Θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει τόσα για τα μήλα όσο και για τα κεράσια που ακόμα περιμένουν να βγουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον παγετό και τις βροχές από τον Μάη του 2023. Επίσης χωρίς αποζημίωση είναι και οι καστανοπαραγωγοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συλλαλητήριο έγινε ενώ έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, ωστόσο οι αγρότες ήρθαν από τα χωράφια για να διαδηλώσουν και να δηλώσουν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις διότι εξαρτάται η επιβίωσή τους από τις αποζημιώσεις σε μήλα, κάστανα και κεράσια αλλιώς δεν θα μπορούν να σταθούν στα χωράφια.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών και καλούμε την κυβέρνηση να συναντηθεί με τους δενδροκαλλιεργητές και να αρθεί η αδικία με τις αποζημιώσεις διότι ο «Daniel» χτύπησε και την Αγιά, τόνισε στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Με τον αγώνα θα τους αναγκάσουμε να δώσουν λύσεις για τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Λεφτά υπάρχουν για βιομήχανους και εφοπλιστές αλλά στους αγρότες δεν δίνουν, όμως το μήνυμα στάλθηκε και θα το στείλουμε και με κάθοδο στην Αθήνα αν χρειαστεί, σημείωσε.

Καταγγέλλουμε τον διαχωρισμό, η καταστροφή ήταν μεγάλη και στο Πήλιο και στην Αγιά, να σταματήσει ο εμπαιγμός, είμαστε μαζί σε αυτό τον αγώνα, τόνισε ο Θεόδωρος Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Καταγγέλθηκε από εκπροσώπους των αγροτών ότι πληρώνουν αγροτικό ρεύμα 15 λεπτά την κιλοβατώρα και όχι 9 λεπτά που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων έθεσε η εκπρόσωπος τους Σοφία Κατσίκα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση λέει ότι παρεμβαίνει στην τιμή των αμνοεριφίων λόγω Πάσχα αλλά αρνείται να παρέμβει για τις ακριβές τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα και εφόδια.

Επίσης στο πλευρό των αγροτών ήταν και οι μαθητές που παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο.

Στο τέλος οι αγρότες διαδήλωσαν και μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς διότι λόγω του μειωμένου προσωπικού και των καθυστερήσεων η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για τις απαραίτητες διαδικασίες για τους αγρότες.

902.gr