Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο FATIMA: “Preventing Honour Related Violence by Education and dialogue through Immigrant NGOs”, στις 17-18 Ιουνίου στο Πόρτο της Πορτογαλίας, στο οποίο ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, συμμετέχει ως εταίρος.

Ο γενικός στόχος του διετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος, είναι η εκπαίδευση στελεχών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) πάνω σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα, σε θέματα αποτροπής βίαιων πρακτικών που σχετίζονται με εγκλήματα τιμής και διαπράττονται κατά των γυναικών, των νέων και των παιδιών. 

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, έξι οργανισμοί εκπροσωπώντας τέσσερις  χώρες (Σουηδία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα) παρουσίασαν αναλυτικά τις θεματικές ενότητες του εκπαιδευτικού υλικού που πρόκειται να αναπτυχτεί για την εκπαίδευση στελεχών ΜΚΟ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα βίαιων πρακτικών και την μετάβαση του συγκεκριμένου ζητήματος από ατομικό σε κοινωνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν σχετικές πρακτικές που υιοθετούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ανταλλάχτηκαν προτάσεις προκειμένου να σχεδιαστούν με ακρίβεια  τα επόμενα στάδια του έργου.

Στη συνέχεια του έργου FATIMA, θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση στελεχών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εργαλεία συγκέντρωσης Χρηματικών Πόρων και τεχνικές ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ ΜΚΟ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.human-right.net), θα δημιουργηθεί πλατφόρμα (φόρουμ) όπου Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα μπορούνε να ανταλλάσουν ιδέες, εμπειρίες και τεχνικές, να συνεργάζονται αλλά και να προωθούνε τις δράσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.          

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτικό Οργανισμό  ΔΗΜΗΤΡΑ Ε.Ο. ΑΕ Παλαιολόγου 19, Λάρισα, τηλ. 2410554026, κ. Αναστασοπούλου (email: anastasopoulou@dimitra.gr), ή να επισκεφτούνε τα γραφεία μας, Παλαιολόγου 19, Λάρισα.