Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας φέτος θα συμμετάσχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017 υλοποιώντας τις εξής δράσεις:

·        Περιοδική έκθεση με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια» σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού.

Σύγχρονα εικαστικά έργα με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια συνδιαλέγονται με ιστορικά τεκμήρια - πλούσιο αρχειακό υλικό από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και αποκαλύπτουν την προσωπικότητα, το όραμα, τη ζωή του μεγάλου ηγέτη, καθώς και την πορεία προς το τραγικό τέλος του. Η έκθεση οργανώθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με επιτυχία και ο επόμενος σταθμός είναι το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 19:30.

·        Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Ελάτε να παίξουμε ιστορία». Ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θεματικό άξονα την προσωπικότητα και τους σταθμούς στη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Φανή Καλοκαιρινού - Άννα Παναγή.

Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου  και  την Τρίτη 23 Μαΐου  για τους μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Γ.Γουργιώτη - πάροδος Φαρσάλων).

·        Την Πέμπτη 18 Μαΐου  2017 η είσοδος στο Μουσείο θα είναι δωρεάν.