«Ο ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο οφείλει, με αρραγές μέτωπο, να αντιταχθεί απέναντι στους σχεδιασμούς της γείτονος, καθώς και όσων θα επιθυμούσαν να αλλάξουν το στάτους κβο, ψαλιδίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο».
Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμα που απέστειλε στο «Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας», απαντώντας στην πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του να παραβρεθεί στη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1η'Απριλίου 1955 και στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ στη Λάρισα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού εκφράζει τη λύπη του για την αδυναμία του να είναι παρών στις εκδηλώσεις, υπογραμμίζει ότι «ο μεγαλειώδης αγώνας της ΕΟΚΑ, με σκοπό την απαλλαγή της Μεγαλονήσου από τα αποικιοκρατικά δεσμά και την Ένωσή της με την Ελλάδα, θα παραμένει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του ελληνισμού.
Σε απολύτως αντίξοες συνθήκες, οι Έλληνες της Κύπρου, πολέμησαν με απαράμιλλο θάρρος και αγνό πατριωτισμό ενάντια σε μια γιγαντιαία αυτοκρατορική μηχανή καταστολής, η οποία δεν δίστασε να στείλει στην αγχόνη ακόμη και εφήβους για να κάμψει το λαϊκό πατριωτικό αίσθημα. Τα ονόματα των Αυξεντίου, Παλληκαρίδη, Καραολή, Δημητρίου και δεκάδων άλλων έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στις πλάκες των ηρωικότερων στιγμών του έθνους».
«Δυστυχώς», συνεχίζει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο αγώνας τους, λόγω ποικίλων παραγόντων, δεν ευοδώθηκε, και το μισό νησί βρίσκεται σήμερα, έπειτα από 45 έτη, υπό τουρκική κατοχή. Παρ’ όλα αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο, ξεπερνώντας ταχύτατα την οικονομική κρίση, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, ενταγμένο πλέον στους σημαντικότερους ενεργειακούς χάρτες της ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, καθώς η τουρκική επιθετικότητα οξύνεται, αμφισβητώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα της Κύπρου και επιδιώκοντας να τα υπονομεύσει με την γνώστη μέθοδο των απειλών και της βίας.
Ο ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο οφείλει, με αρραγές μέτωπο, να αντιταχθεί απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς της γείτονος, καθώς και όσων θα επιθυμούσαν να αλλάξουν το στάτους κβο, ψαλιδίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Αιωνία η μνήμη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ».