Οι αγρότες των Τεμπών θα κατεβούν στην Αθήνα όχι για να διαδηλώσουν αλλά για να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο 104,9 FM ο εκπρόσωπός τους, Τριαντάφυλλος Τσινούλης.

«Στην Αθήνα θα πάμε να κάνουμε διαπραγμάτευση και να τελειώσουμε τη διαδικασία αυτή. Θα καθίσουμε να μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό» είπε.

Οι αγρότες, που ζεσταίνουν τα οχήματά τους για την κάθοδο στην πρωτεύουσα, έχουν σκοπό να φτάσουν στην Αθήνα με λεωφορεία, αλλά και με τρακτέρ και να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος τουλάχιστον για δύο ημέρες.

Ωστόσο, η Αστυνομία σχεδιάζει ήδη μέτρα για τον αποκλεισμό των τρακτέρ εκτός των πυλών της πρωτεύουσας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν τα τρακτέρ στην Αθήνα. Θα μπλοκαριστούν εκτός, στους οδικούς άξονες, ενώ δεν θα επιτραπεί να μπουν τρακτέρ στα πλοία από την Κρήτη για τον Πειραιά» είπαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Θεωρείται όμως πιθανό να επιτραπεί σε κάποια τρακτέρ να μπουν  στην πλατεία Συντάγματος όπως απαιτεί το μπλόκο της Νίκαιας, ενώ ο Βαγγέλης Μπόυτας στις διαπραγματεύσεις ζήτησε και …200 σκηνές για να καταλύσουν οι διαδηλωτές!

Την Παρασκευή το «παρών» στο Σύνταγμα μαζί με τους αγρότες αναμένεται να δώσουν οι επιστημονικοί φορείς που επίσης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών που μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών έδωσαν στην δημοσιότητα συγκεκριμένες προτάσεις -με βασικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν.

Τα αιτήματα των Τεμπών είναι τα εξής:

1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .

2. Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.

3. Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.

Στο φορολογικό από τα 7 σημεία το ενδιαφέρον εστιάζεται στα εξής:

1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.

2. Φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .

3. Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.

4. Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, τα αιτήματα έχουν ως εξής:

1. Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .

2. Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.

3. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.

4. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος» με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.

5. Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.

6. Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.

7. Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.

8. Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.

9. Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτησή τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.

10. Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.

11. Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.

12. Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό των υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.

13. Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)

14. Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

15. Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.