Η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» κατέθεσε στις 20/10/2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος και ονοματοθεσίας πλατείας προς τιμήν του δολοφονηθέντος Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Βαϊούλης "η δημοτική αρχή δεν θέλησε καν να συζητηθεί (!) η πρότασή μας, προβάλλοντας μία «φτηνή» και προσχηματική επιχειρηματολογία.

Την στάση αυτή του Δημάρχου και της παράταξής του την παραδίνουμε στην κρίση των δημοτών του Δήμου Λαρισαίων. Εμείς θα επανέλθουμε.

Επιπλέον, λόγω της απαγόρευσης της παρελάσεως για την 28η Οκτωβρίου σε όλη την Επικράτεια λόγω κορωνοϊού, καλούμε όλους τους δημότες του Δήμου Λαρισαίων να υψώσουμε την Ελληνική Σημαία στα μπαλκόνια μας, στα παράθυρα μας και στις προθήκες των καταστημάτων μας, ώστε να ντυθεί η πόλη μας στα γαλανόλευκα. Υψώνοντας την Ελληνική Σημαία τιμούμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που είναι μία ημέρα γεμάτη συμβολισμούς για το Έθνος και την κοινωνία μας.

Συμβολισμοί οι οποίοι ανάγονται στην ανάμνηση των θυσιών των προγόνων μας για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, και αποδεικνύουμε ότι οι συμβολισμοί που συμπυκνώνονται στην Σημαία είναι ισχυροί, καθώς αυτή περικλείει στις πτυχές της αγώνες και θυσίες, εκφράζει την εθνική μας ενότητα, τη θρησκευτική μας πίστη και δίνει υλική υπόσταση στην έννοια του Έθνους.

ΨΗΦΙΣΜΑ

"Η ιστορία δείχνει ότι οι Έλληνες θέλουν και μπορούν να κρατάνε ζωντανή τη μνήμη όσων θυσιάζονται για την Πατρίδα, τη Σημαία και την Ελευθερία. Τιμώντας τους Ήρωές μας δικαιώνουμε τις πράξεις τους και θυμίζουμε σε όλους ότι υπάρχει τρόπος να νικάμε τη λήθη.

Στις 28 Οκτωβρίου 2018, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας, έπεσε νεκρός από τα πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας (RENEA), κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο χωριό Βουλιαράτες, στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία.

Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα είχε ως στόχο να τρομοκρατήσει τους Βορειοηπειρώτες ώστε να τραπούν σε φυγή και να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, αποσκοπώντας στον αφελληνισμό της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων ως μία πράξη απόδοσης Τιμής προς τον δολοφονημένο Ήρωα Κωνσταντίνο Κατσίφα, αποφασίζει να ονοματίσει μία πλατεία με το όνομά του (ενδεικτικά την πλατεία στην συνοικία Ηπειρώτικα).

Ανταποκρίνεται έτσι στο λυγμό της Ελληνίδας μάνας, κάθε Ελληνίδας μάνας, που έχασε το παιδί και το μόνο που ζητά είναι «Μη μας λησμονείτε…»

Τιμώντας τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, το Ελληνόπουλο από την Βόρεια Ήπειρο που θυσίασε την ζωή του ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, διεκδικώντας το δικαίωμα να υψώνει την Ελληνική Σημαία και να ζει Ελεύθερος ως Έλληνας στις υπό Αλβανική διοίκηση Βουλιαράτες της Δρόπολης, κρατάμε τη μνήμη του ζωντανή και προβάλουμε το παράδειγμά του.

Στα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του, το παλικάρι κοίταξε τους εκτελεστές που τον πυροβολούσαν και φώναξε “Ζήτω η Ελλάδα”, “Ζήτω η Ελευθερία”.

Ας είναι αυτά τα λόγια, που θα χαραχτούν κάτω από την προτομή του, περιγραφή των ιδανικών για τα οποία αξίζει να ζούμε και να θυσιαζόμαστε."