Σε ερώτηση – παρέμβαση προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας και Παιδείας & Θρησκευμάτων, σε σχέση με τον απολύτως υπαρκτό κίνδυνο να κλείσει το 90% (!) των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΒΔΜ).

Όπως επισημαίνει η βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της: «Με την υπ. αριθμ. πρωτ. 79732/27.07.20 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, που συνυπογράφηκε από την αρμόδια Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας, τον Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, χωρίς καμία προηγούμενη δημόσια διαβούλευση, δημιουργούνται πλέον ανυπέρβλητα προβλήματα και κινδυνεύει με κλείσιμο το 90% των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) ιδιαίτερα στην Περιφέρεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πλαίσιο της συγκεκριμένης εγκυκλίου, θέτει πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές για τη λειτουργία και οργάνωση των συγκεκριμένων Κέντρων.

Επίσης αντί να βελτιώνει την προοπτική της κατάρτισης και πιστοποίησης, έρχεται να καταδικάσει έναν ολόκληρο κλάδο επιβάλλοντας σκληρές και παράλογες προδιαγραφές, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση.

Έτσι, ουσιαστικά, με την απόφαση της Κυβέρνησης οδηγούνται σε κλείσιμο όλα τα μικρομεσαία ΚΔΒΜ, ενώ παραδίδεται η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, μόνο σε λίγα μεγάλα Κέντρα των αστικών κέντρων».

Όπως υπογραμμίζει η Ευαγγελία Λιακούλη: «Μετά το φιάσκο με τα vouchers Επιστημόνων και την άδικη στοχοποίηση του συνόλου των ΚΕΚ, η Κυβέρνηση έρχεται με την απόφασή της αυτή να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δημιουργώντας συνθήκες ολιγοπωλίου. Έτσι, όμως, οδηγείται ένας ολόκληρος κλάδος σε λουκέτο, ενώ την ίδια στιγμή σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ποιοτική εκπαίδευση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς σε ποιες άμεσες διορθωτικές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να τροποποιηθούν οι εξοντωτικές προδιαγραφές, προκειμένου να μην οδηγηθεί ο κλάδος των ΚΔΒΜ πανελλαδικά σε μαρασμό και να αποφευχθεί το κλείσιμο όλων των μικρομεσαίων Κέντρων της Περιφέρειας.