Βιβλιοθήκη παιχνιδιών  και διαδικτυακή εφαρμογή για όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στην πόλη υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος

Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο έργο «Playful Paradigm», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Urbact III και προσπαθεί να προάγει την χρήση  των «παιχνιδιών» και των συναφών ως έναν ευέλικτο και καινοτόμο τρόπο για τη δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης πόλης, προχωράει στη ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Η Λάρισα, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη  αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η αστικοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό μέσω του του έργου «Playful Paradigm» προάγει ως απαραίτητο ένα καινοτόμο και σχεδιασμένο από κοινού εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της υγιούς ζωής, της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση εθιστικών συμπεριφορών.  

Μέσω του «Playful Paradigm έχει προχωρήσει στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Παιχνιδιών στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, χάρη και στην αγαστή συνεργασία και την ευγενική χορηγία βιβλιοπωλείων και καταστημάτων παιχνιδιών, οι οποίοι έχουν δωρίσει επιτραπέζια παιχνίδια, εμπλουτίζοντας την ήδη υφιστάμενη συλλογή. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί Καλή Πρακτική άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες χρησιμοποιούν την Βιβλιοθήκη Παιχνιδιών ως βάση για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και της αντιμετώπισης φαινομένων όπως εθισμός στα τυχερά παιχνίδια.

Επιπλέον, προχωράει και στην υλοποίηση μιας διαδικτυακής εφαρμογής η οποία θα αποτελεί ένα ημερολόγιο δράσεων/παιχνιδιών (καλεντάρι) για τον πολίτη και επισκέπτη της πόλης και θα τον βοηθάει να επιλέγει την καταλληλότερη δραστηριότητα για να συμμετάσχει, κάτω από την ομπρέλα "Playful Paradigm". Η ανάγκη για την εφαρμογή είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα των συναντήσεων της Τοπικής Ομάδας Δράσης, κατά τη διάρκεια των οποίων εκφράστηκε ότι απαιτείται ένα σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο για τη δημιουργία ενός ημερολογίου παιχνιδιών και όλες οι δραστηριότητες / ενέργειες που πραγματοποιούνται στην πόλη να συλλέγονται και να παρουσιάζονται σε όσους ενδιαφέρονται με φιλικό αλλά και δυναμικό τρόπο προς τον χρήστη. Ο χρήστης της εφαρμογής θα μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα όλων των εκδηλώσεων και δράσεων, που λαμβάνουν χώρα στην πόλη σε καθημερινή βάση, αφού εκτός από το Δήμο θα υπάρχει η δυνατότητα σε όσους διοργανωτές δράσεων το επιθυμούν να ανεβάζουν σχετικές πληροφορίες / προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες τους. 

Οι παραπάνω δράσεις, είναι σε φάση υλοποίησης και προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν την λήξη του έργου (Ιούνιος 2021), η οποία παρατάθηκε εξαιτίας των περιοριστικών μέσων που προέκυψαν από την πανδημία.

Περισσότερα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Playful Paradigm» (URBACT III)  που υλοποιεί σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα: https://www.larissa-dimos.gr/el/urbact-iii-playful-paradigm, ενώ για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το: Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων τηλ. 2413 500 237 (Ευαγγελία Γκουντρουμπή, Μαρία Νικολαϊδου, Μαρήλια Λέλλη), email: euprojects@larissa-dimos.gr