Κάτι παραπάνω από ενάμιση χρόνο διήρκησε η μελέτη για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Εκτιμάται ότι εντός του μήνα η μελέτη θα παραδοθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εφόσον βέβαια συζητηθούν οι παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί επ’ αυτής.
Η μελέτη εκπονήθηκε από το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Για την ακρίβεια, το σωματείο χρηματοδότησε τη μελέτη με το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ έχει συναφθεί επιπλέον σύμβαση μεταξύ του δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου Πολιτισμού, για την χρηματοδότηση και άλλων μελετών που απαιτούνται, όπως για παράδειγμα της γεωτεχνικής μελέτης, η οποία κόστισε άλλα 150.000 ευρώ, περίπου. Συνολικά δηλαδή οι μελέτες κόστισαν περί τις 300.000 ευρώ.
«Θα μπορούσε να εκπονηθεί – δήλωσε ο προϊστάμενος του τμήματος Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Δ. Καραγκούνης – από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τα τμήματά της, αλλά χρειαζόταν η στήριξη εξωτερικών συνεργατών, όπως για παράδειγμα τοπογράφου μηχανικού που δεν έχει η υπηρεσία. Εάν οι υπηρεσίες ήταν στελεχωμένες δεν θα είχαμε πρόβλημα. Εξάλλου και τις προηγούμενες μελέτες εμείς τις κάναμε. Αυτό, έγινε για να εκπονηθεί πιο γρήγορα η μελέτη».
Έτσι, η μελέτη ανατέθηκε στο ΔΙΑΖΩΜΑ. Στην παρούσα φάση δύο περίπου χρόνια μετά έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι, που αφορά στις μελέτες, αφού προηγήθηκε η παράδοση στο ΔΙΑΖΩΜΑ της αποτύπωσης του μνημείου, τόσο για το θέατρο όσο και για το σκηνικό οικοδόμημα, υποβλήθηκαν παρατηρήσεις επί της μελέτης και εκτιμάται ότι εντός του μήνα θα εισαχθεί προς  συζήτηση στο ΚΑΣ.
Πριν λίγες ημέρες δε έγινε σύσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να γίνει μία πρώτη συζήτηση επί των παρατηρήσεων για τη μελέτη. Εάν ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και γίνουν οι διορθώσεις και τροποποιήσεις επί της μελέτης, τότε, το επόμενο στάδιο είναι να γίνει προκήρυξη από την πλευρά της Περιφέρειας και να αρχίσει η εκτέλεση των έργων.
Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία. Η Λάρισα για την ακρίβεια είναι από τις λίγες πόλεις που διαθέτει ένα τόσο σπουδαίο μνημείο εντός πολεοδομικού ιστού. Πολύ σπουδαία είναι και η ιστορία της όλης υπόθεσης. Ο κ. Καραγκούνης,  ένας από τους επιστήμονες που παρακολουθεί από την αρχή το έργο, σε στενή συνεργασία με τον συνταξιούχο πλέον κ. Τζαφάλια, πρώην προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Λάρισας, ο οποίος αποκάλυψε το θέατρο, είχαν προχωρήσει από χρόνια στην εκπόνηση μελετών για το μνημείο.
Σε γενικές γραμμές από την αποκάλυψη του αρχαίο θεάτρου μέχρι σήμερα έχουμε τρεις σημαντικές περιόδους.
Η πρώτη μεταξύ 1910 και 1985, οπότε ο χώρος του θεάτρου καλύπτονταν από οικοδομές και από δύο κεντρικές οδούς, την Παπαναστασίου που διέρχονταν από το χώρο του θεάτρου και την οδό Βενιζέλου. Την ίδια περίοδο επίσης συμβαίνει ένα κακό και ένα καλό. Στη χούντα χτίστηκε πάνω στο μνημείο επταώροφη οικοδομή. Με απόφαση του ΚΑΣ το 1976 ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση της οικοδομής και κατεδαφίστηκε το 81. Η οικοδομή έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές και φαίνονται ακόμη και σήμερα στον χώρο του θεάτρου.
Η δεύτερη περίοδος, 1986-1998, όπου έχουμε συνεχείς απαλλοτριώσεις, την κατεδάφιση του δημοτικού ρολογιού, μία σημαντική ανασκαφή που αποκάλυπτε το βορειοδυτικό τμήμα του κοίλου. Την ίδια περίοδο έχουμε και την κατάργηση του τμήματος της Παπαναστασίου που περνούσε πάνω από το θέατρο
Η τρίτη περίοδος, τη δεκαετία από το 1999-2009 όπου έχουμε και την πρώτη καλή χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο κύριος φορέας χρηματοδότησης είναι ευρωπαϊκά κονδύλια, με αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίες. Αυτή την περίοδο προχωρά η αποκάλυψη της σκηνής, το 2004 και την αποκάλυψη της δυτικής εισόδου και σχεδόν η πλήρης αποκάλυψη του μνημείου. Είναι η περίοδος που αλλάζει η όψη του μνημείου.

Γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη αναστροφή της ετοιμορροπίας, που παρουσίαζαν τα μέλη, γίνονται συγκολλήσεις τραυμάτων, κ.λπ. Την ίδια περίοδο συγκολλήθηκαν 17000 μαρμάρινα κομμάτια, αφού προηγήθηκε η ταύτισή τους. Την ίδια εποχή γίνονται και πολύ μεγάλες εργασίες ομαδοποίησης των αρχιτεκτονικών μελών, το μνημείο αποκτά άλλη εικόνα και προχωρά ένα σημαντικό και το κομμάτι της τεκμηρίωσης.

Από το 2000 δε υπάρχουν και αεροφωτογραφίες καθώς και αρχείο που μπορεί ο καθένας να το δει και να αντλήσει πληροφορία. Η αμέσως επόμενη περίοδος αφορά στην χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αφού έχει προηγηθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραγκούνης μεγάλη απορρόφηση από το Γ’ ΚΠΣ. Συντάσσονται μελέτες από την αρμόδια υπηρεσία και προχωρά ένα μεγάλο τμήμα μελετών και έργων επί του μνημείου.

ert.gr