Το 2019 έχει Nations League. Η καινούργια διοργάνωση της UEFA, που έρχεται για να δώσει τέλος στα φιλικά, κάνοντας πιο «επίσημους» τους αγώνες των εθνικών ομάδων της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα θεσμό που θα γίνεται κάθε δύο χρόνια, πριν από το Euro και το μουντιάλ και ουσιαστικά καλύπτει την ανάγκη των εθνικών ομάδων στο να παίζουν περισσότερους επίσημους αγώνες. Το νέο αυτό τουρνουά έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δομή, αλλά και τη σύνδεση του με άλλες διοργανώσεις. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Το Nations League, ή Πρωτάθλημα των Εθνών όπως λέγεται στα ελληνικά, χωρίζεται σε 4 ομίλους δυναμικής, η διάρθρωση των οποίων γίνεται με βάση την διεθνή κατάταξη της FIFA. Έτσι, στους πρώτους δύο ομίλους έχουμε τις πιο δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ στους άλλους δύο τις πιο αδύναμες, σύμφωνα πάντα με την διεθνή τους παρουσία. Έτσι, στον όμιλο Α συναντάμε χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ στον όμιλο D βλέπουμε χώρες όπως η Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο, η Μάλτα και το Γιβραλτάρ. 

Έπειτα από κλήρωση, κάθε όμιλος χωρίζεται σε 4 γκρουπ των 3 ή 4 ομάδων, ενώ συνολικά οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση είναι 55. Στη συνέχεια, οι εθνικές ομάδες σε κάθε γκρουπ θα παίζουν μεταξύ τους αγώνες και στο τέλος οι 4 καλύτερες ομάδες κάθε ομίλου -οι πρώτες των γκρουπ- θα προβιβάζονται όμιλο.

Οι 4 πρώτες του ομίλου Α θα εξασφαλίζουν κατευθείαν μία θέση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Εκτός από αυτό, οι τοπ τετράδες των ομίλων θα έχουν την ευκαιρία να πάνε στα play-off του Euro 2020 εάν δεν περάσουν από τους προκριματικούς της διοργάνωσης. Εάν όμως, κάποια από αυτές τις ομάδες περάσει επιτυχώς στα προκριματικά, τότε τη θέση της στα play-off του Euro θα πάρει η αμέσως επόμενη επικρατέστερη, βάσει επιδόσεων στο Nations League. 

Επιπλέον «εισιτήριο» λοιπόν για συμμετοχή στο Euro εξασφαλίζει το Nations League, στις ομάδες που θα βρεθούν στην κορυφή των ομίλων. Αντιθέτως οι 4 ομάδες που θα βρεθούν στις τελευταίες θέσεις των ομίλων θα υποβιβάζονται .

Η Ελλάδα τοποθετήθηκε στον όμιλο C του Nations League και συγκεκριμένα στο 2ο γκρουπ του Nations League, μαζί με την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και την Εσθονία. Ήδη η εθνική έχει παίξει 2 αγώνες και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ήταν μία νίκη και μία ήττα. Η Ελλάδα κερδίζοντας με 1-0 την Εσθονία και χάνοντας με 2-1 από την Ουγγαρία βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση του γκρουπ, με πρώτη τη Φινλανδία η οποία παρέμεινε αήττητη στα δύο παιχνίδια που έδωσε. Ωστόσο είναι νωρίς για συμπεράσματα, καθώς μένουν ακόμα 4 αγωνιστικές έως ότου διαμορφωθεί η τελική βαθμολογία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα βατό γκρουπ, στο οποίο αν τερματίσει πρώτη, θα προβιβαστεί στον όμιλο Β για το επόμενο Nations League, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια γρήγορη πρόκριση στα play-off του Euro, που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2020. 

Ένας από τους βασικούς στόχους του Μίκαελ Σκίμπε είναι η άμεση πρόκριση της ομάδας στο Euro, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια καλή πορεία στη νέα διοργάνωση της UEFA. Με στραμμένη την προσοχή στο επόμενο παιχνίδι της εθνικής που είναι η ρεβάνς με την Ουγγαρία, στις 12 Οκτωβρίου, ο Γερμανός προπονητής, αποζητά την πρώτη θέση, κάτι που φαίνεται ότι δεν είναι ακατόρθωτο.