Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Ναυταθλητική Ένωση Λάρισας (Ν.Ε.Λ.), ο Δήμος Αγιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελίκας «Φιλοκτήτης» και το Café Spitaki  συνδιοργανώνουν τον 11ο Πανελλήνιο Μαραθώνιο Κολυμβητικό Αγώνα «Φιλοκτήτης». 

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 και θα περιλαμβάνει δύο παράλληλες  διαδρομές απόστασης 10 και 5 χιλιομέτρων. Η εκκίνηση του αγώνα των δέκα χιλιομέτρων θα δοθεί από το λιμάνι του Αγιοκάμπου στις 11 το πρωί ενώ αυτή των 5 χιλιομέτρων από την παραλία της Κάτω Σωτηρίτσας στη 1 το μεσημέρι. Ο τερματισμός και των δύο διαδρομών θα γίνει στην παραλία της Βελίκας στην οργανωμένη ακτή μπροστά από το Café  Spitaki. 

Ο «Φιλοκτήτης» αποτελεί εδώ και δέκα συνεχή χρόνια ένα σημαντικό αθλητικό θεσμό και  ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την περιοχή αφού είναι ο μοναδικός - στο είδος του - αγώνας ανοικτής θαλάσσης που διεξάγεται στον νομό της Λάρισας. Χαρακτηριστικό του αγώνα οι συμμετοχές αθλητών της κολύμβησης, από την Λάρισα, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Χαλκιδική, την Σκιάθο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 14 έως 67 ετών!

Υγειονομικοί υποστηρικτές του αγώνα είναι η Ελληνική Ομάδας Διάσωσης- Παράρτημα Λάρισας, οι  Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η ναυαγοσωστική σχολή Πιερίας «Lifeguard Patrol»

Το κόστος συμμετοχής του αγώνα ανέρχεται στα 10 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές στα e-mail topalis.k@gmail.com και marathonswim@marathonswim.gr ενώ οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν ατυχήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, συμπληρώνοντας πριν την εκκίνηση υπεύθυνη δήλωση. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση που θα πιστοποιεί ότι είναι υγιείς.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Café Spitaki θα διοργανωθεί ο καθιερωμένος βραδινός «κολυμβητικός περίπατος» απόστασης 1 περίπου χιλιομέτρου. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στον αγώνα και να διανυκτερεύσουν στην περιοχή το Σάββατο ή και Κυριακή θα πρέπει να το δηλώσουν, καθώς επίσης και τα συνοδά μέλη, μαζί με την αίτηση συμμετοχής, ώστε η οργανωτική επιτροπή να φροντίσει για την εξασφάλιση της διαμονής τους. Τονίζεται ότι συνοδά μέλη δεν απαιτούνται για τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας τους. Το κόστος της  διανυκτέρευσης για αθλητές και τους συνοδούς τους ανέρχεται στα 20 Ευρώ σε δίκλινο δωμάτιο. 

Την οργανωτική επιτροπή του αγώνα στελεχώνουν και την φετινή χρονιά οι κ.κ Νίκος Ντάγκας, Κώστας Τοπάλης και Άρης Γαλάτος.

Οι αθλητές θα βραβευτούν για την προσπάθεια τους σε μια σεμνή τελετή με την λήξη των αγώνων. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά t-shirt, μετάλλια και διπλώματα προσφορά της Περιφέρειας Θεσσαλίας  ενώ θα τους προσφερθούν τοπικές λιχουδιές και εδέσματα προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας.