Στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης αρκετοί Θεσσαλοί παραγωγοί, προκειμένου να ζητήσουν την ερμηνεία του οργανισμού αναφορικά με τις πεσμένες –λόγω βροχής-αποδόσεις στο ρεβίθι και φυσικά, άμεσες αποζημιώσεις.
Οι παραγωγοί υποστήριξαν, ότι οι ισχυρές βροχές, οι άνεμοι και το χαλάζι που χτύπησαν τη Θεσσαλία και ιδίως τη Λάρισα, στις 7, 8 και 9 Ιουνίου 2018 είχαν ως αποτέλεσμα το ρεβίθι, που επρόκειτο να μαζευτεί λίγες ημέρες αργότερα, να κολλήσει στο έδαφος και επί της ουσίας να μη μπορεί να συλλεγεί από τη μηχανή.
Όπως είπαν στη διάρκεια της συνάντησης στη Λάρισα, οι αγρότες, οι οποίοι συνοδεύονταν από συνεταιριστές της περιοχής και τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λαδόπουλο «πρέπει να αλλάξει η απόφαση του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθεί η ζημιά».
«Υπολογίζουμε ότι το 80% των ζημιών παρατηρείται στο νομό Λάρισας. Μόνο στη Χάλκη επηρεάστηκαν 5.000 στρέμματα με ρεβίθια και στο Κιλελέρ ακόμη 5.000 στρέμματα», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο «μόνο το κόστος σποράς στο συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας αγγίζει τα 90 ευρώ το στρέμμα, αφού μαζί με το ΦΠΑ το κόστος ανά κιλό σπόρου φτάνει τα 3 ευρώ και σε κάθε στρέμμα απαιτείται 30 κιλά σπόρου».
Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση και ζητούν άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Μάλιστα σημειώνουν ότι έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά και αυτή η ζημιά τους πάει πολύ πίσω.

agrotypos.gr