Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αμπελώνα πραγματοποίησαν πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Απριλίου έως και Κυριακή 21 Απριλίου, στο Βελιγράδι και το Νόβισαντ.

Η εκδρομή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – Μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ,Μνημεία προστατευόμενα από την UNESCO»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τη Λευκή Πόλη( Βελιγράδι ),την πρωτεύουσα της Σερβίας. Περιηγήθηκαν στην πόλη, επισκέφτηκαν το φρούριο Καλεμέγκνταν, τον Πύργο Νεμπόϊσα, όπου φυλακίστηκε ο Ρήγας Φεραίος, το Δημαρχείο, το κτίριο του Κοινοβουλίου, τις εκκλησίες Ruzica και Αγία Παρασκευή, το Εθνικό θέατρο, το αρχοντικό της πριγκίπισσας Ljubica, το παλάτι του βασιλιά Καρατζιόρτζεβιτς. Προσκύνησαν στον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων, τον επιβλητικό ναό του Αγίου Σάββα.

Περπάτησαν στην πλατεία της Δημοκρατίας, στην περιοχή Skadarljia και στον πεζόδρομο της Κνεζ Μιχαήλοβα, όπου συνάντησαν γκαλερί με έργα τέχνης, και γεύτηκαν την τοπική κουζίνα στις παραδοσιακές «καφάνες» ταβέρνες του Βελιγραδίου. Θαύμασαν την αρχιτεκτονική της πόλης περιδιαβαίνοντας στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο του Βελιγραδίου.

Απόλαυσαν την εμπειρία της κρουαζιέρας στον ποταμό Δούναβη και Σάββα. Περιηγήθηκαν στην περιοχή Zemun και μία ημέρα αφιερώθηκε εξολοκλήρου για την επίσκεψη στο Νόβισαντ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, πρωτεύουσα της βόρειας σερβικής επαρχίας Βοϊβοντίνα.

Πραγματικά ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή για τους μαθητές ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα, όπου συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό, βιωματικό πρόγραμμα και «γνώρισαν» την επαναστατική συνεισφορά του ανθρώπου, που όπως λένε «εφηύρε τον εικοστό αιώνα», στους κλάδους του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού. Αντιλήφθηκαν τι σημαίνει πολυφασικά συστήματα διανομής ισχύος και κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος και, το σημαντικότερο, πήραν μέρος σε πειράματα όπου είδαν στην πράξη, την ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μαθητές/τριες έζησαν την εμπειρία της γνωριμίας μιας χώρας του εξωτερικού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ,ήρθαν σε επαφή με άλλη κουλτούρα και πολιτισμό. Εμπλούτισαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους επισκεπτόμενοι/ες μέρη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ιστορικό και πολιτιστικό. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία ζωής για όλα τα παιδιά!