Έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας επέλεξαν πολίτες της έξω κοινωνίας και έγκλειστοι της φυλακής Λάρισας. Αξιοποιώντας την εμπειρία της «ταχυδρομικής τέχνης» που άνθισε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα στον δυτικό κόσμο, συμμετείχαν σε μία τακτική εικαστική συνομιλία ανταλλάσσοντας καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Αφορμή στάθηκε ο αποκλεισμός και των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας λόγω της Covid-19. Εκπαιδευτές του 2ου ΣΔΕ Λάρισας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να χτίσουν γέφυρες ανάμεσα στην κοινωνία και τη φυλακή διασφαλίζοντας την ανωνυμία των συμμετεχόντων στο πρωτότυπο εγχείρημα.

Μια παγκόσμια πρόταση που είχε λειτουργήσει κατά καιρούς στη χώρα μας ήρθε να δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε χώρους κράτησης, και μάλιστα με τρόπο σχεδόν "του επείγοντος". Η τεχνολογία επιστρατεύτηκε κατ' ανάγκη και αξιοποιήθηκε κατ' επιλογή, μεταμορφώνοντας την ταχυδρομική επικοινωνία σε διαδικτυακή, στην πιο σύγχρονή της μορφή. Σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες, κολάζ και ζωγραφιές συμμετείχαν σε έναν διάλογο, σκοπός του οποίου παρέμεινε μέχρι το τέλος η επικοινωνία.

Αυτή η δραστηριότητα αξιοποιήθηκε στη συνέχεια στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής: οι εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εμπνεύστηκαν από τα έργα του εικαστικού διαλόγου παράγοντας βιωματικά και στοχαστικά κείμενα. Επίσης, άνοιξε τον δρόμο για συνομιλία αυτή τη φορά με έγκλειστους φυλακής της Σουηδίας.

Εικόνες, κείμενα και θεωρητικό υλικό συμπεριλήφθηκαν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που έγραψαν οι εκπαιδευτές που συντόνισαν τις δράσεις. Το βιβλίο είναι ελεύθερο για ανάγνωση στον σύνδεσμο:

https://sde-df-laris.lar.sch.gr/wp-content/uploads/2024/04/Mail-art-e-book.pdf