«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ενώνουμε τα Μουσεία μας, και προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους σε μία συναρπαστική περιήγηση, για να ανακαλύψουν τα Μουσεία της Λάρισας και τους θησαυρούς τους», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, κ.Θωμάς Ρετσιάνης, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αύριο, Σάββατο, 18 Μαΐου και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει τα τέσσερα μεγάλα μουσεία της πόλης: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα τέσσερα Μουσεία της πόλης πραγματοποιούν κοινή δράση, ενώ στόχος είναι οι Λαρισαίες και Λαρισαίοι, καθώς και οι επισκέπτες της πόλης, να γνωρίσουν -ξανά- τους πολύτιμους «θησαυρούς» Πολιτισμού της Λάρισας, με τη δράση να πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αστικού ΚΤΕΛ.

Με αφετηρία το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, στον Μύλο Παππά, στις 10 π.μ. αύριο το πρωί, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα Μουσεία της πόλης. Οι ομάδες θα επιβιβάζονται στο τρενάκι του Αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο θα κάνει διαδοχικά στάσεις στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, στη Δημοτική Πινακοθήκη και στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και θα τερματίσει στην οδό Γεωργιάδου, έξω από τον Μύλο του Παππά.

Σε κάθε Μουσείο, ένα αντικείμενο από τη μόνιμη έκθεση θα αφηγείται μια διαφωτιστική ιστορία του, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες θα το αναζητούν μέσα στο Μουσείο! Οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν «χάρτη», όπου το κάθε αντικείμενο από κάθε Μουσείο έχει τη δική του… θέση.

Διάθεση συνεργασίας

«Η πρωτότυπη κοινή δράση των Μουσείων υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, αντανακλά αφενός τη διάθεση και το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων, και αφετέρου την κοινή μας πεποίθηση πως η αλληλεπίδραση και οι συμπράξεις στον τομέα του Πολιτισμού και των Μουσείων έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος τόσο για το κάθε Μουσείο ξεχωριστά όσο και για το συνολικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Άλλωστε, η νέα Δημοτική Αρχή, όπως πολλές φορές έχει τονίσει και ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, προτάσσει το πνεύμα συνεργασίας και ενότητας και θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης. «Στο τέλος της διαδρομής και αφού συμπληρωθούν τα «κενά» σημεία του χάρτη (τα 4 εκθέματα – έκπληξη) θα είναι και μία υπόσχεση για συνέχεια αυτών των δράσεων και νέες εμπειρίες για τους Λαρισαίους πολίτες», υπογραμμίζει.

«Αφετηρία κομβικής σημασίας»

«Με αφετηρία το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ανακαλύπτουν ένα έκθεμα κομβικής σημασίας, ένα αντικείμενο-έκπληξη που ρίχνει φως στην ιστορία και τη λειτουργία του Μουσείου και των συλλογών του» τονίζει η κ. Κωνσταντίνα Κόντσα, Επιστημονική Υπεύθυνη του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων. Και συμπληρώνει: «Το Μουσείο επίσης αυτοσυστήνεται μέσα από ένα ελκυστικό αφήγημα, ενώ παράλληλα μικροί και μεγάλοι αναζητούν το αυτοκόλλητο με το αντικείμενο για να το αποτυπώσουν στο ειδικό έντυπο που θα τους διανεμηθεί».

Προγράμματα για όλους

«Ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη, τους οποίους θεωρώ ευεργέτες της Λάρισας, είχαν ένα στόχο και όραμα για την πόλη, και το οποίο το πέτυχαν. Έτσι, είμαστε περήφανοι σήμερα, ότι η πόλη μας διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο μουσείο νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Στόχος μας είναι να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα του, τονίζοντας την εξωστρέφειά του στους πολίτες της Λάρισας, με διάφορα προγράμματα που διοργανώνονται για όλους» τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου, κ. Άρης Καρτσαφλέκης.

Η Διευθύντρια του Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, κ. Φανή Καλοκαιρινού, από την πλευρά της προσθέτει πως «το Μουσείο θα συμμετάσχει σε αυτή την πρωτότυπη και κοινή δράση και των τεσσάρων μεγάλων μουσείων της πόλης, με μεγάλη χαρά. Ουσιαστικά στόχο έχει την ανάδειξη αυτής της πολιτιστικής συνέχειας της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, ανακαλύπτοντας την Λάρισα των Μουσείων». Το Λαογραφικό Μουσείο θα συμμετέχει στην εκδήλωση παρουσιάζοντας στους επισκέπτες του ένα έκθεμα της μόνιμης έκθεσης, το οποίο θα αφηγηθεί μια χαρακτηριστική ιστορία από την αστική Λάρισα του Β’ μισού του 19ου αιώνα.

Με ένα εμβληματικό έργο η συμμετοχή της Πινακοθήκης

«Η γνωριμία του κοινού με ένα σημαντικό έργο της Πινακοθήκης μας, πέρα από την αισθητική και καλλιτεχνική αξία που έχει, δίνει την ευκαιρία για γνωριμία με το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Άλλωστε τα έργα τέχνης αποτελούν φορείς ιστορίας και νοημάτων και αυτό θα επιδιώξουμε να ανακαλύψουμε», σημειώνει η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, κ. Κατερίνα Κόσσυβα.

Μια άλλη σημαντική δράση, που υλοποιείται την ίδια μέρα, από τους καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου, αφορά στη δημιουργία ενός έργου από κοινού με μαθητές του Εργαστηρίου και άτομα με προβλήματα όρασης. «Έτσι το Μουσείο μας αποσκοπεί να καλύψει τους στόχους του φετινού εορτασμού που είναι αφ’ ενός η εκπαίδευση και η έρευνα και αφετέρου η προσβασιμότητα του μουσείου απ’ όλους», υπογραμμίζει η κ. Κόσσυβα.

Πλούσιο έργο

«Σκοπός της συμμετοχής του Διαχρονικού Μουσείου στην πρωτότυπη αυτή δράση των Μουσείων είναι να τονισθεί η σημασία της ύπαρξής τους για τη Λάρισα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει πλούσιο έργο και είναι ευκαιρία να προβληθεί περισσότερο», δηλώνει η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.
«Η ιδιαίτερη εκδήλωση του Διαχρονικού Μουσείου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων περιλαμβάνει την έκθεση “Κόκκινο/Red”, με έργα σύγχρονης τέχνης από το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8, και επιμέλεια Αντιγόνης Καψάλη. Η έκθεση αντλεί έμπνευση από την βαφή από ριζάρι, μία απο τις αρχαιότερες και σπουδαιότερες βαφές κόκκινου χρώματος, καθώς και τα περίφημα σταμπωτά του Τυρνάβου», συμπληρώνει.

Πρόγραμμα της κοινής δράσης

Σημείο συνάντησης: Μύλος του Παππά, 10.00 π.μ. (Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων)

Α’ ομάδα: 10:00-12:00. Αφετηρία: Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων. Τερματισμός: οδός Γεωργιάδου (Μύλος Παππά).

Β’ ομάδα: 12:00-14:00. Αφετηρία: Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων. Τερματισμός: οδός Γεωργιάδου (Μύλος Παππά).

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ και είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2413 508242, Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-19:00. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα προκειμένου να πάρουν μέρος στη δράση.