Εισηγήτρια επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με αντικείμενο τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την τραγωδία των Τεμπών, ήταν σήμερα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στηλιτεύοντας τη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας, κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη είχε δηλώσει πως «σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε ... διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες», η Λαρισαία Βουλευτής σχολίασε ότι «αφού απεφάνθη ένας Υπουργός, αφού η Κυβέρνηση αποφάσισε και διέταξε ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, όλοι εμείς περιττεύουμε. Αυτή είναι η “λουδοβίκεια” οπτική διακυβέρνησης, σε μια σύγχρονη απομίμηση του “L'Etat c'est moi", που παρακολουθούμε διαρκώς να επαναλαμβάνεται εδώ και τέσσερα χρόνια, από μια Κυβέρνηση όπου ο κομματικός συγκεντρωτισμός λειτουργεί σαν θεσμικός οδοστρωτήρας».
Η Ε. Λιακούλη έκανε λόγο για «ιδιάζουσα θεσμική, πολιτική και ηθική βαρύτητα της συνεδρίασης, καθώς κρίνεται η συνδρομή ή μη του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη δικαίωση 57 ψυχών».
Συγκεκριμένα, ανέδειξε ότι «το “όχι”, κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι της Ν.Δ., που θα ψηφίσετε σε λίγο, ενάντια στην πρότασή μας για προανακριτική, δεν το λέτε σε εμάς. Λέτε “όχι” στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. Λέτε “όχι” στην προσμονή τους για δικαίωση. Όχι στη δίψα τους για λύτρωση. Όχι στον αγώνα τους να λάμψει, επιτέλους, η αλήθεια. Και αυτό το “όχι”, καταγράφεται στα πιο μελανά “όχι” που έχουν ακουστεί σε αυτή την αίθουσα. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί προτιμήσατε να πείτε “ναι” στο κομματικό σας συμφέρον. Να πείτε “ναι” στο “κουκούλωμα”. Ναι στο απυρόβλητο του κ. Καραμανλή. Ναι στο “σωσίβιο” σωτηρίας που σας πέταξε το Κ.Κ.Ε. Ναι σε μια γενική Εξεταστική “περί ανέμων και υδάτων”. Ναι σε μια βολική Εξεταστική που δεν ανέγραφε ούτε καν το στοιχειώδες, τα ονοματεπώνυμα όπως προκύπτουν από το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Ναι στο να “παίξετε καθυστερήσεις” ψάχνοντας “βελόνα στ’ άχυρα”, αντί ως Κοινοβούλιο να επιταχύνουμε εστιάζοντας στο συγκεκριμένο. Κρίνεστε, όπως κρινόμαστε όλοι μας, για τα μεγάλα “ναι” και τα μεγάλα “όχι” μας στη Βουλή».
«Είναι πολιτική κουτοπονηριά αυτό που κάνετε», συνέχισε η Λαρισαία Βουλευτής, «είστε πολιτικοί κατεργάρηδες και το «όχι» σας στην προανακριτική είναι το κουκούλωμα που κάνετε σε μια τραγωδία»
«Ως Βουλευτής Λάρισας, το δικό μου “ναι”, η υπογραφή μου στην πρόταση για προανακριτική, υπήρξε ένα “ναι” χρέος τιμής. Εάν ως Κοινοβούλιο δεν αξιοποιήσουμε στη συγκεκριμένη τραγωδία την πρόβλεψη της παρ.3 του άρθρου 86 του Συντάγματος, τη στιγμή μάλιστα που έχει περιέλθει στη Βουλή το έγγραφο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ειλικρινά αναρωτιέμαι που θα την αξιοποιήσουμε. Προανακριτική για το συγκεκριμένο ζητάμε λοιπόν, για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, που εάν είχε ολοκληρωθεί, εάν υπήρχε τηλεδιοίκηση, 57 συνάνθρωποί μας δεν θα είχαν φύγει με τόσο φρικιαστικό τρόπο», επισήμανε.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η Γραμματέας της Κ.Ο. ανέπτυξε εκτενώς επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση, όπως έχει αποτυπωθεί στο κατατεθέν αίτημα το ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στοιχειοθετώντας ότι «από τα έγγραφα της Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέα και από την ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά του κ. Σπίρτζη και του κ. Καραμανλή προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις».
Καλώντας τη Ν.Δ. να μην «εθελοτυφλεί», υπογράμμισε πως «μπροστά σε όλα αυτά, εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια. Δεν καταφεύγουμε σε υπεκφυγές και αοριστολογίες. Ζητάμε να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του κ. Σπίρτζη και κ. Καραμανλή για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να συμβάλλουμε ως Βουλή των Ελλήνων, όλοι μαζί, στη δικαίωση των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας».
Εν κατακλείδι, η Ε. Λιακούλη τόνισε ότι στην Εθνική Αντιπροσωπεία φέρουν «καθήκον να νοιαστούμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία για το κοινωνικό αγαθό των δημόσιων συγκοινωνιών, καθήκον να οικοδομήσουμε ένα Κράτος εγγυητή της ασφάλειας κάθε πολίτη, καθήκον να θωρακίσουμε μια Δημόσια Διοίκηση χωρίς “φυτευτά” ρουσφέτια, καθήκον να μετατρέψουμε ξανά το “πάρε, όταν φτάσεις”, από σύνθημα δίκαιης οργής, σε μια συνηθισμένη φράση ρουτίνας της ασφαλούς καθημερινότητας όλων».