Την έκδοση δύο ψηφισμάτων, το πρώτο αναφορικά με τους πλημμυροπαθείς και το δεύτερο αναφορικά με τα Κέντρα Πρόληψης, αποφάσισε ομόφωνα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων.  

Με τη θετική ψήφο των παρατάξεων «Λάρισα που μας Αξίζει», «Συμπαράταξη Λαρισαίων» και «Λαϊκή Συσπείρωση», αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος για τους πλημμυροπαθείς. 

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής: 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του, στις διεκδικήσεις των πληγέντων από τις τελευταίες θεομηνίες συμπολιτών μας.Ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση εφαρμογή των ευνοϊκών μέτρων του άρθρου 54 του ν.5087/2024, που θεσμοθέτησε την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πολιτών που επλήγησαν.

Επισημαίνει επίσης, την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών καταβολής της κρατικής αρωγής, καθώς εκκρεμεί για πολλούς ακόμη η καταβολή των ενισχύσεων που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να εντείνεται η δυσχερής οικονομική τους κατάσταση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την Κυβέρνηση την απαλλαγή όλων των πλημμυροπαθών, με διεύρυνση των όρων ένταξής τους στο νομικό πλαίσιο, με δεδομένη την τεράστια οικονομική επιβάρυνση όσων είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να καλύπτονται από το νερό.

Ταυτόχρονα, το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά να εφαρμοστεί ο Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται ως δικαιούχοι ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, μαθητές και απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, ώστε να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες αξιοκρατίας και ισονομίας για τους μαθητές των πλημμυροπαθών περιοχών μας». 

Παράλληλα, με τη θετική ψήφο των παρατάξεων «Λάρισα που μας Αξίζει», «Συμπαράταξη Λαρισαίων» και «Λαϊκή Συσπείρωση», στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος για τα Κέντρα Πρόληψης. 

Αναλυτικά, το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Σε μια εποχή που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι εξαρτήσεις όλων των ειδών, φέρεται η κυβέρνηση να επιχειρεί με Σχέδιο Νόμου που πρόκειται να φέρει για διαβούλευση, να καταργήσει το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, το 18ΑΝΩ για τα εξαρτημένα άτομα που βρίσκονται ακόμα στη χρήση και τις οικογένειές τους.

Τα Κέντρα Πρόληψης επιτελούν µέγιστης σηµασίας έργο στο θέµα της ενηµέρωσης-πρόληψης των εξαρτήσεων. Έχουν υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες συµπολιτών µας (γονείς, εκπαιδευτικούς, µαθητές, νέους κ.α.), συχνά µάλιστα αποτελούν, ιδίως στις μικρές κοινότητες, τη µοναδική υπηρεσία ψυχικής υγείας που θα προστρέξει ο δηµότης µας.

Τα επιστηµονικά προγράµµατα έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο που έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Συνολικά, από τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς, ιερείς, σώματα ασφαλείας και στο γενικό πληθυσμό, ωφελήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Κάποια Κέντρα Πρόληψης, όπως το Κ.Π. Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ» με το «Εργαστήρι Ζωής», κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις, όπως: το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Pompidou από το Συμβούλιο της Ευρώπης για πρωτοπόρα-καινοτόμα προγράμματα.Η δουλειά τους έχει µνηµονευτεί ως πρότυπη και καινοτόµα από το Συµβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Οι δράσεις τους συνδιαµορφώνονται από τις κατά τόπους ανάγκες των πολιτών/ωφελούµενών τους.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, µε τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που ουσιαστικά αφήνουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα τα Κέντρα Πρόληψης και χωρίς χρηματοδότηση. Ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουµε καθήκον να προστατεύσουμε δομές που υπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών µας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση του ιστορικότερου φορέα απεξάρτησης στη χώρα μας, με ευρύτατη αποδοχή από την ελληνική κοινωνία (ΚΕΘΕΑ), μέσω του οποίου έχουν απεξαρτηθεί και επανενταχθεί στην κοινωνία χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς και στην κατάργηση των υπολοίπων εγκεκριμένων προγραμμάτων.  Διατυπώνουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τον αθηνοκεντρικό, ιατροκεντρικό και γραφειοκρατικό φορέα που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας και για τις επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία του στο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης και ολοκληρωμένης Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ισότιμης επανένταξης στην κοινωνία.

Εκφράζουμε τη συµπαράστασή µας στους εργαζομένους των υπό κατάργηση δομών.Επιδιώκουμε διάλογο από μηδενική βάση µε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη θεσμική λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, την πάγια και επαρκή χρηµατοδότησή τους από την πολιτεία, την τοπική λειτουργία τους και τη συµµετοχική τους διοίκηση, αλλά και τη συνέχιση της «φιλοσοφίας» της Πρόληψης στην Κοινότητα, που έδωσε πρωτοποριακά αποτελέσματα για τη χώρα µας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ζητάμε να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς για την πρόληψη στον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων, να γίνουν οι απαιτούµενες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν ο/ πολλές κενές θέσεις προσωπικού και να δηµιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης εκεί που δεν υπάρχουν».