Μια διαδρομή με το αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο -ειδικά σε ώρες αιχμής- θα σας πείσει για τα επίπεδα του θυμού συνολικά, που είναι στα ύψη. Μια μικρή αφορμή αρκεί για να πυροδοτήσει ασήμαντους καυγάδες που περισσότερη ενέργεια καταναλώνουν χωρίς κάποιο προφανές όφελος. Εάν, όμως, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα χαρτί και ένα μολύβι ή ένα στυλό, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, μπορείτε να μειώσετε το αίσθημα του θυμού και να καταφέρετε παράλληλα να μην εκτονώσετε τα νεύρα σας σε άτομα που δε φταίνε.

Όπως αποκάλυψε η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, εάν καταγράψετε την αντίδρασή σας μετά από ένα αρνητικό περιστατικό σε ένα χαρτί και μετά το πετάξετε ή το καταστρέψετε, μειώνεται καταλυτικά το αίσθημα του θυμού. «Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα κατέστειλε σε κάποιο βαθμό το θυμό, δεν περιμέναμε όμως ότι ο θυμός θα εξαφανιζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου» ανέφερε σχετικά ο Δρ Nobuyuki Kawai, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η χώρα προέλευσης της έρευνας δεν είναι μάλλον τυχαία. Στην ιαπωνική πολιτιστική παράδοση υπάρχει το ετήσιο φεστιβάλ «hakidashisara» (“hakidashi” που σημαίνει ξεκαθάρισμα και “sara” που αναφέρεται σε ένα πιάτο) όπου οι άνθρωποι σπάνε μικρούς δίσκους που αντιπροσωπεύουν πράγματα που τους θυμώνουν.

Γράψ’ το και πέτα το 

H ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια ζήτησε από τους συμμετέχοντες να γράψουν σύντομες απόψεις σχετικά με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως το αν θα έπρεπε να απαγορευτεί το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια τους είπαν ότι ένας διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου θα αξιολογούσε τα γραπτά τους. Ανεξάρτητα, όμως, από το πόσο καλογραμμένο ήταν το κείμενο, όλοι έλαβαν προσβλητικά και αρνητικά σχόλια και βαθμολογήθηκαν χαμηλά στην ευφυΐα, το ενδιαφέρον, τη λογική και τον ορθολογισμό. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος σκέφτεται έτσι. Ελπίζω αυτό το άτομο να μάθει κάτι όσο βρίσκεται στο πανεπιστήμιο» ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια.

Αφού έλαβαν αυτά τα αρνητικά σχόλια οι συμμετέχοντες, τους ζητήθηκε να γράψουν τις σκέψεις τους σε ένα χαρτί, εκφράζοντας το τι τους προκάλεσε τα συναισθήματά τους. Τέλος, σε μια ομάδα συμμετεχόντων είπαν είτε να πετάξουν το χαρτί που έγραψαν σε έναν κάδο απορριμμάτων είτε να το κρατήσουν σε έναν φάκελο στο γραφείο τους. Σε μια δεύτερη ομάδα είπαν να καταστρέψουν το έγγραφο σε καταστροφέα ή να το βάλουν σε ένα πλαστικό κουτί.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ενώ όλοι ανέφεραν υψηλότερο επίπεδο θυμού μετά τη λήψη των προσβλητικών σχολίων, οι συμμετέχοντες που πέταξαν ή τεμάχισαν τις γραπτές σκέψεις τους επέστρεψαν γρήγορα στην αρχική κατάσταση ηρεμίας. Αντίθετα, όσοι κράτησαν ένα αντίγραφο της προσβολής βίωσαν μόνο μια μικρή μείωση του συνολικού θυμού τους.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αρκετές φορές που έχουμε αντιδράσει από θυμό, το έχουμε μετανιώσει, επηρεάζοντας διαφορετικές πτυχές της εργασίας μας και της προσωπικής μας ζωής. Επιπλέον, πολλές τεχνικές διαχείρισης του θυμού που προτείνονται από ειδικούς στερούνται εμπειρικής ερευνητικής υποστήριξης.

Συνεπώς, τα πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόκριση σε αγχωτικές καταστάσεις: «Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη στιγμή, ειδικά σε μια δύσκολη επαγγελματική κατάσταση» καταλήγει ο Δρ Kawai.

ygeiamou.gr