«Οι ρίζες των Μαθηματικών στο χρόνο…Τα Μαθηματικά βρίσκονται παντού!» ήταν το θέμα της εργασίας που παρουσίασαν οι μαθητές της Α΄τάξης του 9ου Γυμνασίου Λάρισας στη 14η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Λάρισα την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στο Μουσικό σχολείο Λάρισας με κεντρικό θέμα «Η Μαθηματική Νοημοσύνη, πέραν των παρατηρήσεων και πέραν της Τεχνικής νοημοσύνης».

«Πρόκειται για μια γιορτή των Μαθηματικών», αναφέρθηκε από πολλούς και όσοι την παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες υψηλού επιστημονικού κύρους από μαθηματικούς τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές και βεβαίως να παρακολουθήσουν εξαιρετικές μαθητικές εργασίες από σχολεία της Λάρισας, αλλά και άλλων νομών από όλη την Ελλάδα.

Το 9ο Γυμνάσιο Λάρισας με συντονίστρια την κ. Τουρναβίτη Βασιλική, Μαθηματικό, συμμετείχε με την παρουσίαση εργασίας μαθητών της Α΄ Γυμνασίου, θεωρώντας πως η ενασχόληση των παιδιών με τέτοιου είδους δράσεις είναι μια σπουδαία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών στον ευρύ χώρο των μαθηματικών και των θετικών επιστημών.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή, ενεργούν ομαδικά, συνεργάζονται, αλληλεπιδρούν με τα άλλα μέλη της ομάδας τους, μοιράζονται τα επιτεύγματά τους και χαράζουν από κοινού το μέλλον της επιστήμης. Παράλληλα, αναδεικνύεται και η πόλη της Λάρισας, η οποία έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία στο χώρο της παιδείας. Προβάλλεται ως πόλος ακαδημαϊκής γνώσης και σίγουρα ως πόλος καινοτομιών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το 9ο Γυμνάσιο Λάρισας ήταν από τα λίγα σχολεία της Λάρισας που συμμετείχαν σ΄ αυτή τη μεγάλη γιορτή της μαθηματικής επιστήμης και αποκόμισε εγκωμιαστικά σχόλια για την εργασία της.