Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων επικεντρώνει την προσοχή του στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και ανακοινώνει την έναρξη του 4ου κύκλου διαδικτυακού Επιμορφωτικού Προγράμματος με τίτλο «Μαθαίνουμε για την Υγεία”. Ο 4ος Κύκλος Μαθημάτων “Μέσα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Πληροφορία & Υγεία” θα υλοποιηθεί διαδικτυακά στις 04 Φεβρουαρίου 2022, ώρες 18:00-21:00.

To πρόγραμμα συντονίζουν το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και το THESYS Κέντρο Συστημικής Θεραπείας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διαχείριση και επεξεργασία των πληροφοριών στα ΜΜΕκαι η αναζήτηση ασφαλούς και αξιόπιστης πληροφορίας. Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του COVID-19, η άσκηση της «υγιεινής των πληροφοριών», ακριβώς όπως εφαρμόζουμε την υγιεινή των χεριών και του βήχα, καθίσταται ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την προστασία της υγείας, γενικότερα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί διαδικτυακά και περιλαμβάνει 3 ενότητες:

Παρουσίαση θεμάτων υγείας στα Μέσα Επικοινωνίας: χαρακτηριστικά, κίνδυνοι και προ-κλήσεις

Επιδημία Παραπληροφόρησης (Infodemic): η περίπτωση του Covid-19

Αναζήτηση και διαχείριση πληροφοριών για την υγεία στο διαδίκτυο: μεθοδολογία και προκλήσεις

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι: Η σημασία της τηλεόρασης στην προώθηση μηνυμάτων υγείας, δημοσιογραφική κάλυψη και ανάδειξη επιστημονικών θεμάτων υγείας, ορισμός και χαρακτηριστικά infodemic, θέματα παραπληροφόρησης στην πανδημία, τρόποι αναζήτησης πληροφοριών υγείας στο διαδίκτυο, έγκυροι και μη έγκυροι ιστότοποι.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να:

- κατανοήσουν τους τρόπους κάλυψης των ζητημάτων υγείας από τις τηλεοπτικές εκπομπές,

- περιγράψουν τις διαφορές ανάμεσα στην επιστημονική και την δημοσιογραφική προσέγγιση των θεμάτων υγείας.

- κατανοήσουν τι ορίζεται ως infodemic και την σημασία που έχει για την Δημόσια Υγεία,

- κατανοήσουν τα διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια πηγή πληροφορίας για την υγεία ασφαλή και αξιόπιστη.

Εισηγητές: 

Βαβουγιός Δ. Γεώργιος: Λέκτορας Νευρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταδιδακτορικός ερευνητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκπρόσωπος του Alzheimer's Association για το CNS SARS-CoV-2 Consortium και μέλος της επιστημονικής ομάδας Νευροανο-σολογίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Νικολάρα Μάχη: Δημοσιογράφος, Ειδική Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ.

Σιαχπατζίδου Δήμητρα: Νοσηλεύτρια, Διδάκτωρ και υποψήφια Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Σχολιασμός:

Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος: Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». 

Οργάνωση & Συντονισμός:

Δημητριάδης Δημήτρης DDS, PhD, M.Sc.: Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, υπεύθυνος του Θεματικού Πεδίου 9-Πρόληψη & Αγωγή Υγείας του ΠτΠ Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών:

https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

Για εγγραφές:

https://docs.google.com/forms/d/1eE2pdmgqS_okO8R06xP_nGYaOJrmOep0rUNfHCnT5u8/edit

Zoom link για την παρακολούθηση της ημερίδας:

https://zoom.us/j/96507600599?pwd=SmFvdUFFdjd5RDA4ZjRhWmlGby9BZz09

Meeting ID: 965 0760 0599

Passcode: 588855

Την ευθύνη για  την υλοποίηση του προγράμματος έχει το τμήμα Δια βίου Μάθησης της Διεύθυν-σης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Λαρισαίων. Ο Κύκλος Μάθησης «Μαθαίνουμε για την Υγεία» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης)

E-mail: learning-city@larissa.gov.gr

webpage: https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/