Ο Μάριος Αλευράς τραβάει εύκολα την προσοχή σου εάν έχει και εσύ αυτό το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Είναι 29 χρονών, έχει καταγωγή από τη Λάρισα και τα τελευταία δύο περίπου χρόνια ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα και δημιουργεί βίντεο από τα ταξίδια του και τις εμπειρίες του. Αυτά τα ανεβάζει στο κανάλι του στο Youtube για να μπορούμε εμείς οι υπόλοιποι να τα βλέπουμε και να ζηλεύουμε!


Αρχικά, έχουμε δει ότι έχεις μετατρέψει το αυτοκίνητό σου σε βαν για να μένεις εκεί. Πώς σκέφτηκες αυτήν την ιδέα αρχικά;

Ναι, έχω μετατρέψει το αυτοκίνητο μου σε βαν ώστε να μπορώ να ταξιδεύω και να μένω σε αυτό. Όταν πριν δύο χρόνια ξεκίνησα τα πρώτα ταξίδια μου έκλεινα κάποιο δωμάτιο σε ξενοδοχείο ή σπίτι airbnb ή έμενα σε κάποιον φίλο ή συγγενή ή ακόμα έχω διανυκτερεύσει και με σκηνή στο βουνό. Γενικά προσπαθούσα να βρω φθηνά δωμάτια όσο μπορούσα αλλά και οικονομικές λύσεις ώστε να ταξιδεύω όσο περισσότερο είναι δυνατόν!

Ο κύριος λόγος όμως που ήθελα να ταξιδεύω με ένα βαν ήταν διότι δεν ήθελα να έχω περιορισμό και κάποια βάση που πρέπει να γυρίσω το βράδυ. Ήθελα να είμαι ελεύθερος και ανεξάρτητος ώστε να συνεχίζω το ταξίδι και να αλλάζω το πρόγραμμα μου ανά πάσα ώρα και στιγμή! Επίσης από πολύ μικρός μένω κάθε καλοκαίρι σε τροχόσπιτο και πολλές φορές έχω πάει να μείνω με σκηνή κάπου οπότε ήμουν εξοικειωμένος με την όλη φάση και είχα κάποια γνώση για το τι χρειάζεσαι για να είσαι οκ ενώ ταξιδεύεις με αυτό τον τρόπο και ήξερα ότι αυτό είναι που θέλω. Η αρχική σκέψη ήταν να πουλήσω αυτό το αυτοκίνητο και να πάρω ένα μεγαλύτερο. Για πολλούς και διάφορους λόγους όμως κατέληξα να το κρατήσω προς το παρόν και να μετατρέψω αυτό το αυτοκίνητο σε βαν και να ‘μαστε λοιπόν να ταξιδεύω με αυτό τώρα!

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες σε αυτό το εγχείρημά σου;

Εφόσον είχα δει πρώτα αρκετά βίντεο με παρόμοιες κατασκευές σε αυτοκίνητα και κατέληξα πώς θα κάνω το δικό μου, έβγαλα τα σχέδια και ήμουν έτοιμος να προχωρήσω. Επειδή δόξα τω Θεώ πιάνουν λίγο τα χέρια μου και μου αρέσουν οι κατασκευές, ήξερα πως σιγά σιγά θα καταφέρω να το φτιάξω. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν με την προμήθεια των υλικών. Επειδή τον καιρό που το ξεκίνησα τα καταστήματα μια έκλειναν μια άνοιγαν λόγω καραντίνας υπήρχε μια αναστάτωση. Επίσης δύο μεντεσέδες που χρειαζόμουν για να ολοκληρωθεί το κρεβάτι τους περίμενα δύο μήνες σχεδόν να έρθουν από την Κίνα διότι εδώ δεν τους έβρισκα πουθενά ακριβώς όπως τους ήθελα!

Αλλά τελικά με υπομονή και επιμονή όλα πήγαν καλά και ας χρειάστηκε κάποιες φορές να διακόψω τις εργασίες λόγω των βροχών και του χιονιά!

Τι είναι αυτό που σου δίνει μεγαλύτερη χαρά όταν βρίσκεσαι στον δρόμο;

Όταν βρίσκομαι στον δρόμο η μεγαλύτερη χαρά μου είναι αυτό το συναίσθημα που νιώθω. Το συναίσθημα του ταξιδιού, της ελευθερίας, της περιπέτειας, της εξερεύνησης! Και μετά της δημιουργίας του βίντεο που μου αρέσει πάρα πολύ και είναι ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού μου, η σκηνοθέτηση, η βιντεοσκόπηση κ.λπ.

Έχεις νιώσει ποτέ φόβο μένοντας στο van;

Όχι! Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά δεν έχω νιώσει φόβο. Κυρίως γιατί έχω εμπιστοσύνη στον Θεό αλλιώς μπορεί και να είχα φοβηθεί κάποιες φορές! Συνήθως όταν πάω να τσεκάρω ένα μέρος για να μείνω και δεν έχει άλλα βαν, είτε είναι ερημιά είτε είναι μέρος που έχει κάποια κίνηση απλά χρειάζεται κάποια ώρα για να εξοικειωθώ με το μέρος και μετά νιώθω σαν το σπίτι μου. Εάν υπάρχουν και άλλα βαν εκεί που θα πάω να μείνω νιώθω εξαρχής ότι είμαι στη “γειτονιά μου”, έχουμε δεν έχουμε επικοινωνία με τους γείτονες!

Ίσως απλά τις πρώτες φορές που έμεινα στο Cliovan να ένιωθα κάπως περίεργα σαν κάτι που κάνεις πρώτη φορά δηλαδή και ως εκεί. Και κάνα δυο φορές που με τρόμαξαν κάτι γάτες μέσα στον ύπνο μου! Μία έκανε άλμα στο καπό και άλλες μαλώνανε έξω από το αυτοκίνητο και απλά με τρόμαξαν, γύρισα πλευρό και συνέχισα τον ύπνο μου!

Τι είναι το πιο ενοχλητικό αλλά και το όμορφο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί μένοντας σε ένα van;

Το πιο ενοχλητικό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί ίσως είναι να πέσεις σε μέρος με πολλά κουνούπια και μυγάκια και να αφήσεις κανένα φως μέσα στο βαν, να μην έχεις σίτα και να πας για ύπνο με όλα αυτά παρέα. Πραγματικά βάσανο!

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που σου συμβαίνει ενώ μένεις σε ένα βαν είναι ότι έρχεσαι πιο κοντά στην φύση! Και παρατηρείς τα ζώα, τα έντομα, τα φυτά και βλέπεις πόσο όμορφα και αρμονικά είναι όλα φτιαγμένα! Αλλά κάτι ακόμη πιο όμορφο είναι ότι γνωρίζεις συχνά ανθρώπους, συνήθως και με κάποια κοινά ενδιαφέροντα και τρόπο ζωής όπως το vanlife και με κάποιους ζεις κάποιες ημέρες μαζί ή κάποιες εμπειρίες, συζητάς, ανταλλάσσεις απόψεις και κάνεις νέους καλούς φίλους που κρατάς επαφή και θέλεις να τους ξανασυναντήσεις κάπου στον δρόμο σου σε κάποιο ταξίδι!

Οι 3 αγαπημένου σου προορισμοί στην Ελλάδα;

Δεν έχω αγαπημένους προορισμούς να σου πω την αλήθεια. Κάθε μέρος έχει το χαρακτηριστικό του και είναι διαφορετικό. Μου αρέσει γενικά να πηγαίνω σε μέρη που δεν έχω ξαναπάει για να υπάρχει το “μυστήριο”! Και κάποια μέρη τα έχω συνδυάσει και με τους ανθρώπους που γνώρισα εκεί.

Χωρίς να είμαι απόλυτος και για διαφορετικούς λόγους για το κάθε μέρος θα σου πω τρία μέρη από όσα έχω πάει μέχρι τώρα και είναι τα μέρη που θέλω να πάω ξανά σύντομα! Ευρυτανία, Κρήτη, Όλυμπο.

Γιατί η Λάρισα είναι μια τόσο παρεξηγημένη πόλη και όλοι την γνωρίζουν για τα δεκάδες καφέ ή την αφόρητη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες; Τι άλλο έχει να μας δείξει;

Κοίτα, δυστυχώς ο κόσμος εστιάζει συνήθως στα αρνητικά στοιχεία σε οτιδήποτε θα δει, θα ακούσει κ.λπ. Έτσι έχει γίνει κάπως και με τη Λάρισα! Όταν κάποιος ακούει Λάρισα λέει “α, η πόλη του καφέ και πολύ ζέστη!”. Επειδή αυτά ακούει βασικά, αυτά λέει! Σαν τουρίστας κάποιος θα βρει αρκετά πράγματα να δει αν ψάξει και στη Λάρισα και γύρω της. Αλλά εγώ θα σου μιλήσω σαν άνθρωπος που ζει όλη του την ζωή εδώ. Δεν νομίζω πως λείπει κάτι στην πόλη για κάθε ηλικία και κάθε γούστο. Έχει άπειρο πράσινο, έχει δίπλα της τα δύο μεγάλα βουνά, Όλυμπο και Κίσσαβο, τα οποία έχουν απίστευτα μέρη να πας ανά πάσα ώρα και στιγμή. Έχει τη θάλασσα στα 30-40 λεπτά και έχει ένα ολοκαίνουριο οδικό δίκτυο περιφερειακά της πόλης όπου μπορείς να πας στην άλλη άκρη της χωρίς να ταλαιπωρηθείς με πολλά φανάρια.

Και το πιο σημαντικό σε αυτό που κάνω εγώ τώρα είναι ότι είναι στο κέντρο της χώρας και για κάθε ταξίδι που ξεκινάω η απόσταση είναι μετριασμένη! Δηλαδή οι πιο μακρινοί προορισμοί είναι όλοι σχετικά τα ίδια χιλιόμετρα. Ναι, σίγουρα έχει πολλά καφέ και έχουν ξεκινήσει από εδώ μεγάλες αλυσίδες που πλέον είναι πανελλαδικές αλλά αυτό δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Παντού πλέον πίνουν πολύ καφέ στην Ελλάδα! Και έχει πολλή ζέστη το καλοκαίρι σίγουρα! Βέβαια δεν ξέρω που είναι δροσερά Ιούλιο και Αύγουστο μήνα εκτός από τα βουνά! Γιατί όπου και να πήγα καλοκαίρι τώρα εκτός από τα βουνά παντού ζέστη έχει, απλά εδώ είναι λίγο χειρότερη!

Τι θα συμβούλευες κάποιον που μόλις σε γνώρισε και παίρνοντας έμπνευση θέλει να ακολουθήσει τον τρόπο που ταξιδεύεις;

Θα του έλεγα ότι δεν είναι τρόπος διακοπών κυρίως, είναι τρόπος ταξιδιού και τρόπος ζωής! Για να το κάνεις πρέπει να το θέλεις πραγματικά και να σου αρέσει διότι έχεις πολλά να αντιμετωπίσεις τα οποία εξωτερικά δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά πριν το ζήσεις. Και εννοείται πώς θα τον συμβούλευα εάν θεωρεί πως του ταιριάζει αυτός ο τρόπος ζωής να το κάνει ή έστω να το δοκιμάσει με κάποιον τρόπο για να δει εάν είναι γι’ αυτόν/ην! Γιατί εάν σου αρέσει το vanlife και το ζήσεις, αλήθεια δεν το αλλάζεις με κάτι άλλο! Απλά θέλει κάποια οργάνωση την οποία αποκτάς με τον καιρό και όλα είναι πολύ όμορφα!

Η χώρα μας είναι ιδανική για Vanlife και ειλικρινά θέλω να συμβάλω με όποιον τρόπο μπορώ για να διαδοθεί αυτός ο τρόπος ταξιδιού και ζωής και χαίρομαι μέσα από την καρδιά μου εάν εμπνευστούν και άλλοι να ξεκινήσουν Vanlife!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Σε αυτή τη φάση θέλω απλά να ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ και να δω κι άλλα μέρη στα οποία δεν έχω πάει, να ζω νέες εμπειρίες και να δημιουργώ βίντεο και να τα ανεβάζω στο κανάλι μου στο Youtube. Ήδη έχω πάει σε αρκετά μέρη και το ταξίδι συνεχίζεται!

Σίγουρα έχω και άλλα σχέδια στο μυαλό μου για αργότερα αλλά κυρίως προσπαθώ να επικεντρώνομαι στο σήμερα γιατί κάθε ημέρα ιδέες έρχονται και φεύγουν, καταστάσεις αλλάζουν οπότε υγεία να έχουμε και πρώτα ο Θεός όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν και όποιος παρακολουθεί το κανάλι μου στο Youtube θα βλέπει και την πορεία μου

Dimitra Stergiou, savoirville.gr