Στη βουλή συζητήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλη Κόκκαλη το μείζον ζήτημα της έλλειψης στέγης και η ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την τη μείωση των αστέγων στη χώρα μας.

Απευθυνόμενος προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων πως «η έλλειψη στέγης είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό, το οποίο εκθέτει την πολιτεία διότι είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό πρόβλημα το οποίο θίγει τις αξίες του σύγχρονου κράτους δικαίου. Όσο περισσότεροι είναι οι άστεγοι στη χώρα μας, τόσο λιγότερο κράτος δικαίου έχουμε.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τους Οικολόγους Πράσινους που ανέδειξαν το θέμα και έχουν συμβάλει στην ανάδειξή του αλλά και στην επίλυση του συγκεκριμένου θέματος της αστεγίας. 

Με την ερώτηση θέτουμε τέσσερα θέματα. Πρώτον, για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια καταγραφής των αστέγων το 2018. Συνεπώς ρωτάμε την Κυβέρνηση: Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και πώς; Θα συνεχιστεί η προσπάθεια καταγραφής των αστέγων; Δεύτερον, ποια είναι η πρόσβαση των αστέγων σε υπηρεσίες υγείας αλλά και εργασίας;

Και να θυμίσουμε ότι δυστυχώς έγινε μια συσταλτική ερμηνεία στον νόμο το 2020 σε σχέση με το 2012 για το ποιος θεωρείται άστεγος με αποτέλεσμα αρκετοί να μη θεωρούνται άστεγοι.

Διότι άστεγος, κυρία Υπουργέ, δεν είναι μόνο αυτός ο οποίος κοιμάται στο δρόμο αλλά αυτός ο οποίος –είναι η λεγόμενη κρυφή αστεγία- μένει σε κατάλυμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πρόχειρο κατάλυμα. 

Τρίτον, πώς αξιοποιούνται δημόσια κτίρια για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών;

Τέταρτον, περιμένουμε να μας πείτε ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις, από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίες θα διοχετευθούν για την κάλυψη των βιοτικών στεγαστικών αναγκών; 

Και αν από το Εθνικό Σχέδιο για τη Φτώχεια, το οποίο περιμένουμε να μας πείτε πού βρίσκεται, προβλέπονται δράσεις συγκεκριμένες για την καταπολέμηση της αστεγίας». 

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε επίσης στη δευτερολογία του πως είναι αδήριτη η ανάγκη καταγραφής των αστέγων ώστε να καταγραφούν μετά οι δικαιούχοι των επιδομάτων, ενώ πρόσθεσε επίσης πως «τώρα που θα εφαρμοστεί στην πράξη το Πτωχευτικό

Δίκαιο, κυρία Υπουργέ, θα υπάρχει κόσμος ο οποίος θα χάσει τα σπίτια του. Δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η  Κυβέρνησή σας σκοπεύει να υιοθετήσει το μοντέλο που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες της κοινωνικής κατοικίας, αξιοποιώντας κτίρια, ακίνητα του Δημοσίου και αξιοποιώντας και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα από το Κτηματολόγιο.

Βέβαια, αυτό δεν είναι επί της παρούσης. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές με ερωτήσεις ότι μπορεί να συνεισφέρουν τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα του Κτηματολογίου για την κοινωνική κατοικία, διότι οι στεγαστικές ανάγκες θα αυξηθούν πάρα πολύ».

Έκλεισε την ομιλία του ζητώντας συγκεκριμένες δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για την καταπολέμηση της αστεγίας.