Μήνυμα για την αναπηρία και την στήριξη του πιο ευάλωτου κομματιού της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα,  έστειλε μέσα από την επίσκεψή της στη  δομή του «Αριστέα» Γιάννουλης του  Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας  Θεσσαλίας,  η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία, προτάσσοντας το σύνθημα « Η αναπηρία, μας αφορά ΌΛΟΥΣ» επισημαίνει τα εξής :

«Αυτή την Ημέρα,  που είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα Άτομα με Αναπηρία και τα δικαιώματά τους, τη νιώθω ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς μια τέτοια μέρα, μέσα από ένα μήνυμα ενός ανάπηρου συμπολίτη μας, συνειδητοποίησα ότι τόσο εγώ, όσο και όλοι μας , είμαστε «εν δυνάμει ανάπηροι..».

Η Αναπηρία μας αφορά ΟΛΟΥΣ, διότι δεν επιλέγει ποιους από μας θα συνοδεύει από τη γέννησή μας ή θα μας βρει στο δρόμο της ζωής, αλλά , απλώς  συμβαίνει! Μια ασθένεια, ένα ατύχημα, μια επιπλοκή, μπορεί να οδηγήσει στην αναπηρία, τον καθένα και την καθεμιά μας…

Αν , μέσα από αυτή την οπτική, τοποθετήσουμε την καθημερινότητά μας, την μετακίνησή μας, την εργασία μας, την αυτοεξυπηρέτησή μας, την κοινωνική μας ζωή, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τί σημαίνει να είσαι ανάπηρος και να κινείσαι σε πόλεις χωρίς ειδικές σημάνσεις και δρόμους, με χαμηλή  προσβασιμότητα, σε υπηρεσίες που δεν έχουν ειδική αναφορά στους ανάπηρους, σε χώρους αναψυχής που δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για  ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τυφλούς, κωφούς κλπ.

Επισκεπτόμενη την ανοιχτή δομή Γιάννουλης «Αριστέας», του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας  ένιωσα τη φροντίδα και τη θαλπωρή με την οποία, τόσο η Πρόεδρος κ. Παππά, όσο και τα στελέχη περιβάλλουν τα άτομα  με αναπηρία και πόσο ενθαρρύνουν τη θέλησή τους  για συμμετοχή σε δράσεις και σε δημιουργίες, με τελικό στόχο την κοινωνικοποίηση και ομαλή ένταξή τους στο σύνολο.

Τα ανάπηρα παιδιά με τη σειρά τους, παραδίδουν μαθήματα ζωής και θέλησης για κοινωνική  προσφορά,  σε όλους . Εντυπωσιάστηκα, από τη συνέργεια που διαπίστωσα στη δομή, αλλά και από την  εξειδίκευση σε επιστημονικό προσωπικό, υπό την καθοδήγηση ενός αφοσιωμένου ΔΣ και μιας έμπειρης διεπιστημονικής ομάδας, γεγονός  που την καθιστούν πρότυπο για τη Θεσσαλία και ολόκληρη την Ελλάδα. 

Βέβαια, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, μέχρι να νιώσουμε όλοι ότι κάναμε το χρέος μας , απέναντι στο πιο ευάλωτο κομμάτι μας, τους  ανάπηρους συμπολίτες, φίλους, μέλη των οικογενειών μας και «εν δυνάμει», εμάς τους ίδιους…

Η οριζόντια ενσωμάτωση των πολιτικών για την αναπηρία, είναι το μεγάλο βήμα που οφείλει η Πολιτεία να επισπεύσει, ανταποκρινόμενη στα διαχρονικά αιτήματα και διεκδικήσεις της ΕΣΑμεΑ, που πρωταγωνιστεί, με μαχητικότητα και πίστη στον αγώνα ζωής που δίνουν στην καθημερινότητά  τους οι ανάπηροι , για την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την ισότιμη κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, με ελευθερία επιλογών στη ζωή και την προσωπική τους ευημερία.  

Το κυρίαρχο όμως και συγκλονιστικό « αίτημα ζωής» ,  είναι αυτό που θέτουν, χρόνια τώρα, οι γονείς των ανάπηρων παιδιών που δεν αυτοεξυπηρετούνται και  βρίσκονται σε απόλυτη εξάρτηση από τους γονείς τους: «όταν εμείς φύγουμε από τη ζωή, αυτά τα παιδιά, τι θα απογίνουν»; 

Σε αυτό το ερώτημα, η Πολιτεία, δεν έχει απαντήσει ακόμη, με τρόπο οριστικό, θεσμικό, με δομές που δεν είναι άσυλα και με προοπτική που δεν οδηγεί  στην  ιδρυματοποίηση.

Όσο αυτό το ερώτημα δεν απαντιέται, τόσο  μεγαλύτερη προβάλλει η ανάγκη να είμαστε παρόντες στους αγώνες του αναπηρικού κινήματος, που επίκεντρο των διεκδικήσεών του,  είναι μόνο η  ανθρώπινη αξιοπρέπεια».