Δύσκολα θα βγει αλώβητη η ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης από το κλίμα αναβρασμού που όλο και φουντώνει στα αγροτικά κέντρα της Επικράτειας, με τις πρώτες απαντήσεις στο διάγγελμα του Σπήλιου Λιβανού να έρχονται από τους Αγροτικούς Συλλόγους της Λάρισας που τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να τους ξεγελάσει.

Το συλλαλητήριο  στην Λάρισα και οι κινητοποιήσεις που συνεχίστηκαν την Πέμπτη 17 Ιουνίου σε άλλες περιοχές  δείχνουν ότι οι εξαγγελίες του υπουργού σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στις ανάγκες και στα αιτήματα που του έχει θέσει το αγροτικό κίνημα, λένε οι αγρότες.

Η αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και όχι στο 100% της ζημιάς συνιστά στάχτη στα μάτια των αγροτών που πέρα από τις ζημιές στις καλλιέργειες αντιμετωπίζουν αναιμική ζήτηση στην αγορά για την λιγοστή τους παραγωγή, όσο ταυτόχρονα βαδίζουν στα τυφλά ενόψει των μεταρρυθμίσεων που έρχονται σε επίπεδο ΚΑΠ, ενισχύσεων και προγραμμάτων, αφού μόνον αοριστίες ακούνε από τους ιθύνονται.

Είναι γνωστό πως για τις δενδρώδεις καλλιέργειες για ζημιές από τον παγετό ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για το 100% ζημιάς μόνο το 61.6%, και για τις άλλες καλλιέργειες αμπέλια, σιτηρά κλπ ως 74.6%.

Συνεπώς με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν δεν ανασταλούν τα άρθρα 7 & 9 οι παραγωγοί θα πάρουν ψίχουλα και ούτε το κόστος παραγωγής δεν θα καλυφθεί.

Οι αγρότες βλέπουν πλέον πως η υφιστάμενη ηγεσία όχι μόνο δεν έκλεισε μέτωπα και εκκρεμότητες που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες διοικήσεις αλλά ανοίγει νέα μέσα από την αδυναμία της να αντιμετωπίσει απρόοπτες εξελίξεις.

agronews.gr