Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται την τελευταία πενταετία η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και αν λάβει κανείς υπόψη ότι μεσολάβησε και η περίοδος της πανδημίας, που «πάγωσε» προσωρινά την κτηματαγορά, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος του Real Estate αποτελεί σταθερά μία από τις πιο κερδοφόρες επενδυτικές επιλογές τόσο για νοικοκυριά όσο και για επαγγελματίες, ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον είναι αισιόδοξες.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τους αριθμούς και τα επίσημα στοιχεία του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, της RE/MAX Ελλάς, που αριθμεί 81 γραφεία σε ολόκληρη την επικράτεια με 1.045 συμβούλους ακίνητης περιουσίας.

Η ζήτηση και η δυναμική του εγχώριου Real Estate έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας τις τιμές τόσο των νεόδμητων όσο και των παλαιότερων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών σε επίπεδα συνολικής μέσης ετήσιας αύξησης άνω του 6%.

Το δίκτυο της RE/MAX, που τo 2022 συμπλήρωσε 20 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην Ελλάδα ως το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο στην αγορά ακινήτων, παρουσίασε σε σύγκριση με το 2021 συνολική αύξηση πωλήσεων κατά 44,8%.

Όσον αφορά στα στοιχεία που αφορούν τις μεταβολές των τιμών των ακινήτων, αυτές καταγράφονται με βάση τις ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX Ελλάς. Για το 2022 σε σύγκριση με το 2021 παρατηρείται αύξηση τιμών κατά μέσο όρο 7,8% για τα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και για τα παλαιότερα 4,8% με σημαντικές διαφοροποιήσεις .

(*) Eιδικότερα στη Λάρισα οι τιμές του Real Estate διαμορφώνονται στα 2.050 ευρώ ανά τ.μ. για τα νέα ακίνητα και 1.000 για άνω των 5 ετών.

Με πληροφορίες από ot.gr