Τη σύσταση ενός φορέα που θα ελέγχει τα αποθέματα της χώρας μας σε κρίσιμα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, προτείνει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Μιλώντας στο «Action», επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, προσθέτοντας με νόημα πως «σήμερα κάνει παρέμβαση στον τελευταίο κρίκο, το σούπερ μάρκετ. Εμείς προτείνουμε να έχει η κυβέρνηση εικόνα της αγοράς. Σήμερα, δεν ξέρει η κυβέρνηση τί αποθέματα υπάρχουν σε προϊόντα.

Να υπάρχει συνεπώς ένα όργανο που να γνωρίζει τα αποθέματα σε πολλά προϊόντα όπως το λάδι, το αλεύρι. Συνεπώς να έχουμε σαφή εικόνα από το χωράφι μέχρι το ράφι και όχι μόνον στον τελευταίο κρίκο που είναι το σούπερ μάρκετ».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Από τον προϋπολογισμό λείπει η λέξη δικαιοσύνη» σχολίασε ο Λαρισαίος πολιτικός, συμπληρώνοντας πως «σήμερα η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ακρίβεια.

Εκτός από λίγες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίες εξανεμίζονται, δεν προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για τη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, παρά μονό τα γνωστά «pass». Και η ερώτηση που κάνουμε είναι η εξής:

Μπορεί ο κόσμος να τα βγάλει πέρα; Γι’ αυτό απαιτείται μία άλλη πολιτική, ένα άλλο μοντέλο, με συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Τον έχουν μειώσει 27 χώρες και αρκετές και στα καύσιμα».

«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΟΠΟ

Ο κ. Κόκκαλης τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στη χώρα μας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Άρα υπάρχει μία μεγάλη ανάγκη να απασχοληθούν στα χωράφια, στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στα περιβόλια, νομίμως. Η κυβέρνηση όμως κοροϊδεύει τον κόσμο.

Το 2021 είχαμε ζητήσει να γίνει τριετία η παραμονή στη χώρα και τότε η Ν.Δ. μας έλεγε ότι θέλουμε να νομιμοποιήσουμε τους παράνομους μετανάστες. Ακόμη και τώρα όμως με την τροπολογία, υποτίθεται ότι καλύπτει μία κοινωνική ανάγκη. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι η δήλωση προσφοράς, δηλαδή ότι επιθυμεί να απασχολήσει τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Πού είναι όμως μετά η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας; Δεν πρέπει να την προσκομίσει; Γιατί το ζητούμενο είναι να καλυφθεί η κοινωνική ανάγκη, με δίκαιο τρόπο».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙ

Ο πρώην υφυπουργός κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση πως ακολουθεί την τακτική της εξαγγελίας αλλά της μη υλοποίησης. «Η Νέα Δημοκρατία, σημείωσε, κυβερνά 4,5 χρόνια. Από την εξαγγελία κάποιων μέτρων μέχρι την υλοποίηση απέχει πάρα πολύ. Και έχει αποδειχτεί ότι πολλά τα οποία εξαγγέλλει αυτή η κυβέρνηση δεν υλοποιούνται. Δύο – τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: Πρώτον, οπαδική βία.

Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού είχαν πει θα πάρουν μέτρα. Δεύτερον, πυρκαγιές. Κάθε χρόνο καίγονται χιλιάδες στρέμματα. Άρα βλέπουμε ότι απέχει η υλοποίηση μέχρι την εξαγγελία».