Στη σφράγιση του αυθαίρετου ναϋδριου στα Φάρσαλα προχώρησε την Παρασκευή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ύστερα από τα θυρανοίξια του ναού που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών ρασοφόρων οι οποίοι δηλώνουν λειτουργοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Οι τρείς συλληφθέντες δεν εμφανίστηκαν οι ίδιοι στο αυτόφωρο επικαλούμενοι κωλύματα και εκπροσωπήθηκαν με δικηγόρο. Η υπόθεσή τους αναβλήθηκε και θα εκδικαστεί στις 12 Οκτωβρίου 2022.

Τα θυρανοίξια του Μετοχιακού Ναού Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου στα Φάρσαλα, θυρανοίξια που έγιναν υπό το βλέμμα της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος - Φαναριοφερσάλων και της ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσαν Ιερό «εμφύλιο».

Την πρόσκληση για τα θυρανοίξια απέστειλε η Ιερά Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας δηλώνοντας πως το ναΰδριο «λειτουργεί συμφώνως των Κανόνων της Ανατολικής Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας», ωστόσο -σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές- η εν λόγω «Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας», «δεν ανήκει» και κατ’ επέκταση «δεν αναγνωρίζεται, όχι μόνο την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο δε ο εφημέριος του επίμαχου ναού -σύμφωνα με τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος- έχει καθαιρεθεί από το Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδας για κανονικό παράπτωμα, απόφαση άσχετη με υπόθεση που εκκρεμοδικεί στα ποινικά δικαστήρια της Λάρισας.

Η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (Καρδίτσα) ως έχουσα αρμοδιότητα στα Φάρσαλα (σ.σ. την εξέλιξη παρακολουθεί διακριτικά και η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου) έχει αντιδράσει έντονα για την εξέλιξη. Καταρχάς για την εν αγνοία της κατασκευή του ναϋδρίου στην αυλή οικοπέδου (εντός των Φαρσάλων) ιδιοκτησίας του εφημέριου, λόγο για τον οποίο προ 20ημέρου περίπου, η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος ζήτησε εγγράφως από το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων να διερευνήσει τυχόν πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Με το ίδιο έγγραφο -σύμφωνα με πληροφορίες - ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, σεβ. Τιμόθεος, κάνει γνωστό στο Α.Τ. Φαρσάλων ότι ο εφημέριος του ναού «έχει καθαιρεθεί ήδη από Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για κανονικό παράπτωμα».

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Βαγγέλη Κακάρα Ελευθερία)