«Συλλογές και Σύλλογοι - Από τη διάσωση, στη συντήρηση και την ανάδειξη» ήταν το θέμα μίας πολύ ενδιαφέρουσας ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Πύργο Καραμίχου στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Φαρσάλων για τον «Πολιτιστικό Αύγουστο».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου ο οποίος εξήρε το έργο των φορέων πολιτισμού στην περιοχή, τονίζοντας πως αποτελούν ζωντανά κύτταρα διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης του τόπου και υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος Φαρσάλων, διαχρονικά στέκεται στο πλευρό τους, στηρίζοντας με κάθε τρόπο.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ντόπιων επαρχίας Φαρσάλων «ο Ενιπέας» κ. Σωκράτης Αλειφτήρας, μίλησε για τις δράσεις του Συλλόγου από την ίδρυση του έως και σήμερα και έθεσε ως στόχο την καταγραφή των συλλογών σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους της περιοχής μας ώστε να υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένο όλο το υλικό της επαρχίας μας η συντήρηση και η ανάδειξή του. Τέλος, ευχαρίστησε την κ. Καλοκαιρινού για την αποδοχή της πρόσκλησης από τον Σύλλογο Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων και τον Δήμο Φαρσάλων για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην ομιλία της, η Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, παρουσίασε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα τη δυναμική των συλλόγων αλλά και τους τρόπους που μπορεί το έργο τους να αποβεί πιο αποτελεσματικό προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της κάθε περιοχής, καθώς και της πολιτιστικής και αειφόρου ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο μωσαϊκό πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης, που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και πρόκειται να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές

Με στόχο την υποστήριξη των συλλόγων στην προσπάθειά τους να διασώσουν τα λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής τους, θα παρουσιαστεί αναλυτικά ο τρόπος καταγραφής και τεκμηρίωσης του λαογραφικού υλικού, των αντικειμένων που κάθε κοινότητα διαθέτει καθώς και ενδεδειγμένοι τρόποι παρουσίασης και έκθεσής του.

Εν συνεχεία η κ. Καλοκαιρινού ανέλυσε το πώς οι πολιτιστικοί σύλλογοι σήμερα αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους μπορούν να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και να μετατρέψουν τους πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η περιοχή σε προϊόντα εμπορεύσιμα και πλουτοπαραγωγικά θέτοντας τις βάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη.

Από την πλευρά της, η συντηρήτρια κ. Σταυρούλα Νάκου μίλησε για τη συντήρηση της παραδοσιακής ενδυμασίας, εξηγώντας μεταξύ άλλων πως «Τα υφασμάτινα αντικείμενα είτε είναι κατασκευασμένα από φυσικές είτε από τεχνητές ίνες υπόκεινται σε διαδικασίες φθοράς από τη στιγμή της κατασκευής τους, από χημικούς, φυσικούς-μηχανικούς και βιολογικούς παράγοντες. Οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και η εξειδικευμένη συντήρηση τους παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, μεταδίδοντας την ιστορία τους στις επόμενες γενιές».

Την εκδήλωση στην οποία έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της επαρχίας Φαρσάλων, συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Φαρσάλων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και ο Σύλλογος Ντόπιων Φαρσάλων.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά εδέσματα που είχαν προετοιμάσει μέλη Συλλόγων από την επαρχία Φαρσάλων. Την εκδήλωση συντόνισε η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Φαρσάλων, πολιτισμολόγος, κ. Άννα Φλωρά.