Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι ούτε τότε ήταν φρέσκος στην πολιτική, μπορούσε να παριστάνει τον νέο κι άφθαρτο που θα προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βελτίωναν τη ζωή των πολιτών. Τώρα, όμως, έχει παρελθόν κι ως πρωθυπουργός κι αυτό δεν προμηνύεται τα καλύτερα για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Όταν, συνεπώς, μας «υπόσχεται» πως θα διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση με την ίδια «επιτυχία» που διαχειρίστηκε την πανδημία, τότε ο απλός Έλληνας πολίτης ανατριχιάζει. Κι όχι από το κρύο, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει φτάσει ακόμα…

Στην κυβέρνηση δεν απαξιώνουν μόνο τους επιστήμονες, όπως συνέβη με τον καθηγητή Λύτρα και τη μελέτη του, αλλά και την κοινή λογική και την ιατρική έρευνα δεκαετιών. Το να αναρωτιόμαστε αν όσοι βρίσκονται εντός ΜΕΘ έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με εκείνους που βρίσκονται εκτός είναι σαν να απορούμε αν ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή. Κι όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν στο σημείο να απορρίψουν ακόμα και την εντατικολογία ως επιστήμη προκειμένου να κρύψουν τη βαριά τους ευθύνη για τους περισσότερους από 33.000 νεκρούς από τον κορονοϊό στη χώρα μας…

Τι θα γινόταν αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το ίδιο κάνουν σήμερα και με την ενεργειακή ακρίβεια. Είχαν, μάλιστα, το θράσος την ώρα που πέρυσι τέτοια εποχή όλοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ. Και το έκαναν περίπου στα κρυφά, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πει τίποτα σχετικό στη ΔΕΘ μια εβδομάδα νωρίτερα.

Τι θα γινόταν αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Η ΔΕΗ θα είχε παραμείνει φυσικά δημόσια κι ως μεγαλύτερος παίκτης θα συμπαρέσυρε τις τιμές της αγοράς προς τα κάτω κι όχι προς τα πάνω. Επίσης, δεν θα περνούσε το σύνολο των ενεργειακών συμβολαίων από το χρηματιστήριο ενέργειας, θα υπήρχαν δηλαδή και διμερείς συμφωνίες με σταθερές τιμές και δεν θα συνδεόταν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με την τιμή του φυσικού αερίου. Θα είχε επιβληθεί, επιπλέον, εγκαίρως πλαφόν 5% στη χονδρική και στη λιανική, θα είχε μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα κι ο ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Κυρίως, όμως, η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είχε στείλει εγκαίρως το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχόταν την κερδοσκοπία. Τώρα οι ενεργειακοί πάροχοι βρίσκουν και τα κάνουν…

Διαθέταμε και διαθέτουμε τα όπλα…

Ομοίως, στον τομέα της υγείας ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα σαφές και κοστολογημένο σχέδιο πρόσληψεων, αλλά κι ενίσχυσης υποδομών στον αντίποδα της συστηματικής απαξίωσης που βιώνει το ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών κι επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, κατάργηση της αναστολής εργασίας, ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα κι ανθυγιεινά, εισαγωγικός μισθός πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες…

Διαθέταμε και διαθέτουμε τα όπλα, χάρη και στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021- 2027, για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις. Η πολιτική βούληση λείπει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και πρέπει να φύγει εδώ και τώρα. Η πολιτική αλλαγή δεν είναι μόνο κοινωνική επιθυμία, είναι και ιστορική ανάγκη…