Το να λέτε «Σ’ αγαπώ!» στον σύντροφό σας θεωρείται το πιο σημαντικό στοιχείο για μια επιτυχημένη σχέση. Αυτή η ιδέα, η οποία μπορεί να χρονολογείται ήδη από την παιδική μας ηλικία, όταν οι γονείς μας επαναλάμβαναν συνεχώς ότι μας αγαπούν, θεωρείται ίσως ο μανδικός τρόπος για να επικοινωνήσουμε τα όσα θέλουμε στο ταίρι μας. Όμως τα συναισθήματα αγάπης, τα οποία αναμφίβολα έχουμε ανάγκη να εκφράσουμε, είναι μόνο ένας τρόπος να δείξουμε πώς νιώθουμε με τον σύντροφό μας.

Ακολουθούν τρεις ακόμη που αξίζουν την προσοχή μας και θεωρούνται απαραίτητοι -ίσως περισσότερο και από το «Σε αγαπώ»- για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

«Με συγχωρείς»
Αργά ή γρήγορα όλοι θα κάνουμε κάποιο λάθος στη σχέση μας. Συνήθως, τις συνέπειες αυτού του λάθους τις επωμίζεται ο σύντροφός μας. Σε αυτή την περίπτωση το να παραδεχτούμε το λάθος μας και να ζητήσουμε ειλικρινά συγγνώμη είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε τα θεμέλια μιας υγιούς σχέσης. Αναγνωρίστε την άδικη συμπεριφορά σας και δείξτε ότι έχετε όντως μετανιώσει για το λάθος σας, όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις σας.

«Σε συγχωρώ»
Η προσπάθεια να επανορθώσουμε τα λάθη μας είναι το πρώτο βήμα αν έχουμε πληγώσει τους αγαπημένους μας, αλλά η συγχώρεσή τους θα βάλει τέλος στη σύγκρουση και τα αρνητικά συναισθήματα. Και παρόλο που το «σε συγχωρώ» λέγεται εύκολα ως φράση, η συγχώρεση δεν δίνεται πάντα το ίδιο εύκολα. Ο σύντροφος που έχει πληγωθεί μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αφήσει τον αρνητισμό και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του. Σκεφτείτε το και από τη δική σας πλευρά: Πόσο εύκολα θα προχωρούσατε παρακάτω στη σχέση σας αν είχατε πληγωθεί; Η συγχώρεση είναι εξίσου σημαντική με τη συγγνώμη και από τη στιγμή που δίνεται η σχέση δυναμώνει και συνεχίζει σε πιο ειλικρινείς βάσεις.

«Είμαι υπερήφανη για εσένα»
Το «με κάνεις υπερήφανο/η» είναι μία φράση που μπορεί να ειπωθεί εύκολα και όταν το ταίρι μας την ακούει νιώθει πολύ αγαπητό, άρα και πιο όμορφα στη σχέση του – δηλαδή, μαζί μας. Μια σχέση πέρα από αγάπη χρειάζεται σεβασμό και θαυμασμό για να διαρκέσει. Όταν αυτά τα δύο εκδηλώνονται ξεκάθαρα ενισχύεται το δέσιμο μεταξύ των συντρόφων και η σχέση γίνεται πιο δυνατή.

marieclaire.gr