Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς το Μνη­μόνιο Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Ερευνητικής Συνεργασίας με­ταξύ του Δήμου Αγιάς, του Εργαστηρίου Οικοϋδραυλικής και Διαχείρι­σης Εσωτερικών Υδάτων του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανε­πιστημίου Θεσσαλίας και του Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πό­ρων, Ενέργειας και Μηχανικής Ρευστών του Τμήματος Συστημάτων Ενέργειας της Σχολής Τεχνολογίας, επίσης του Πανεπιστημίου Θεσσα­λίας, για την εγκατάσταση συστημάτων περιβαλλοντικής παρακολούθη­σης.

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα προβεί στην αγορά τριών μετεωρολογικών σταθμών που θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση κλιματικών χαρακτηριστικών, όπως βροχόπτωση, ταχύ­τητα και διεύθυνση ανέμου, ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία και σχε­τική υγρασία.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η εγκατάστασή τους θα γίνει σε περιοχές ενδιαφέροντος που θα υποδείξει αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγιάς.

Βασικοί στόχοι της συνεργασίας των συμβαλλομένων αποτελούν ενδεικτικά οι εξής:

• Ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μαθημάτων που υποστη­ρίζουν τα ερευνητικά Εργαστήρια.

• Επιβλέψεις – συνεπιβλέψεις προπτυχιακών, μεταπτυχιακών διπλωματι­κών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.

• Συνεργασία ερευνητικών ομάδων των Εργαστηρίων και του Δήμου Αγιάς. Ανάπτυξη κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, μεταφορά τεχνο­γνωσίας, προώθηση της επιστημονικής έρευνας.

• Διοργάνωση από κοινού επιστημονικών ή ερευνητικών δραστηριοτή­των (π.χ. συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων), κοινές ανακοινώσεις σε συνέδρια ή δημοσιεύσεις σε περιοδικά.

• Διάθεση δεδομένων στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγιάς.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα διαρκέσει πέντε συνεχόμενα έτη. Μετά τη λήξη της πενταετούς διάρκειας θα εξεταστεί και ενδέχεται να παραταθεί με αμοιβαία γραπτή συμφωνία των συμβαλλομένων η διάρ­κεια του Μνημονίου. Στην περίπτωση που κατά το πέρας της πενταετίας βρίσκεται σε εξέλιξη εκπαιδευτικό ή ερευνητικό έργο, το Μνημόνιο Συ­νεργασίας παρατείνεται αυτοδίκαια για δύο συνεχόμενα έτη.

choraagia.gr