Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Planetarium Οn Τhe Go, μετά από πρόσκλησή μας, ήρθε στο σχολείο, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023. Όλοι/ όλες οι μαθητές/ μαθήτριες παρακολούθησαν τις προβολές: «Από Τη Γη Στο Σύμπαν» και «Το κλίμα της Γης». Και οι δυο προβολές ενθουσίασαν το κοινό του σχολείου μας.
Η προβολή «Από Τη Γη Στο Σύμπαν» είχε διάρκεια 32 λεπτά και ήταν ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξίδεψε στο ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη.
Η προβολή «Το κλίμα της Γης» είχε διάρκεια 24 λεπτά και μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που διαμορφώνουν τον καιρό και το κλίμα. Παγετώδεις εποχές εναλλάσσονται με θερμές περιόδους, μα τα τελευταία χρόνια ένας νέος παράγοντας αλλαγής του κλίματος προστέθηκε, η σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Το κλίμα και οι συνθήκες στη Γη δεν είναι σταθερά και δεδομένα. Το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωσή του, στην επιφάνεια του μικρού μας γαλάζιου πλανήτη.

Λίγα λόγια για το Φορητό Πλανητάριο…

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Planetarium Οn Τhe Go, μοναδικό στο είδος του – μια ειδική ημιμόνιμη φορητή κατασκευή σταθερού θόλου με καρέκλες για τους θεατές, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας μία μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι η ημισφαιρική οθόνη προβολής διαμέτρου 6 μέτρων και με επιφάνεια εμβαδού 57 τετραγωνικών μέτρων! Οι εικόνες προβάλλονται σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου ώστε να περιβάλλουν πλήρως το κοινό, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό περιβάλλον που συναρπάζει.
Η εκπαίδευση στο σχολείο σήμερα…
Ζούμε σε μια εποχή που η ποιοτική επιστημονική εκπαίδευση είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Ζούμε παράλληλα σε μία δύσκολη εποχή. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να ξεφύγουν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν, να παρατηρήσουν. Ότι υπάρχει γύρω τους και τους αρέσει. Ότι υπάρχει μακριά τους και τους εξάπτει την φαντασία.