Ν. Λυγερός

Σαν να μην έφταναν αυτά που έχει πει ήδη ο Ερντογάν, έρχεται τώρα να πυροδοτήσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, συνεχίζοντας αυτή τη μορφή αντισημιτισμού και ουσιαστικά κατηγορώντας το Ισραήλ με πράγματα τα οποία ανήκουν στο πρόγραμμα και στο βλέμμα της Τουρκίας.

Ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις, ο Πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, ο Υπουργός Εξωτερικών που καλεί τους δικούς του διπλωμάτες να επιτρέψουν, αλλά ακόμα και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ που λέει ότι ουσιαστικά αποκαλύφθηκε το αληθινό πρόσωπο του Ερντογάν.

Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι τυχαία η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη ότι ο Ερντογάν είναι ένα φίδι και τελικά παραμένει ένα φίδι.

Έχει ενδιαφέρον το όλο πλαίσιο, όχι της αντιπαράθεσης, γιατί ήταν γνωστό από τους ειδικούς, αλλά ειδικά οι ραγιάδες θεωρούσαν ότι η Τουρκία θα τα βρει με το Ισραήλ, θα τα βρει ακόμα και με το φυσικό αέριο, τι δεν έχουμε ακούσει από αυτήν την προσέγγιση και τώρα πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς θα νιώθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να προωθήσουν αυτές τις ιδέες, γιατί τώρα πώς να φανταστείτε να γίνει κάτι μεταξύ των δύο κρατών, τώρα που ουσιαστικά παίζει αυτό το παιχνίδι ο Ερντογάν.

Ένας τρόπος να ερμηνεύσουμε τα λόγια του είναι ότι καταλαβαίνει ότι έχει χάσει το παιχνίδι από αυτή την πλευρά της συμμαχίας, άρα σου λέει: δεν είναι ανάγκη να προσπαθώ περισσότερο με το θέμα του Ισραήλ, ας αξιοποιήσω κι ας εκμεταλλευτώ αυτά που πιστεύουν οι Αραβικές χώρες.

Άρα το πρόβλημά του είναι πάντα το ίδιο. Η Τουρκία δεν είναι αραβική χώρα, κατά συνέπεια οι Άραβες είναι επιφυλακτικοί με όλα αυτά που δηλώνει ο Ερντογάν, δεν το πολυπιστεύουν, παραμένει ένας Οθωμανός που λέει τα δικά του όποτε τον συμφέρει είναι θρήσκος, όποτε τον συμφέρει είναι κοσμικός, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Ερντογάν βυθίζεται σε μία ρητορική, η οποία επί του πρακτέου βοηθάει και την Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί πολύ απλά με αυτές τις ακραίες δηλώσεις δημιουργεί εχθρότητες οι οποίες δεν μπορούν να τις σβήσουν μετά οι διπλωμάτες, γιατί είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο ότι είναι εναντίον και κατά συνέπεια όσοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο πιστεύουν ότι μπορεί να παιχτεί ένα παιχνίδι μεταξύ τους και να μας αφήσει έξω, θα ‘ταν επιτέλους καιρός να καταλάβουν ότι αντιθέτως εμείς παίζουμε σ’ αυτόν το στρατηγικό άξονα και το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι έχει μείνει απέξω.