Τα παραδοσιακά ρούχα της νέας σειράς του ALPHA “Το Προξενιό της Ιουλίας”, αναμένεται να μας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Η σειρά μσς μεταφέρει στη Θεσσαλία μια περιοχή με μεγάλη ιστορία, σε τόπους αναγνωρίσιμους με έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Ένας από αυτούς είναι και ο Τύρναβος που έχει να επιδείξει σειρά επιτευγμάτων στη μακραίωνη ιστορία του καθώς ήταν μεγάλο εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο, με τα μοναδικά του τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή χειροτεχνία, την υφαντική τέχνη.

Ο Τύρναβος ήταν ονομαστός ήδη από τον 19ο αιώνα για την επεξεργασία του μεταξωτού υφάσματος και τη δημιουργία του «σταμπωτού», μια τέχνη που αριθμεί εκατονταετίες παράδοσης. Εκείνη την εποχή που η τέχνη άκμαζε, δεν υπήρχε σπίτι στον Τύρναβο που να μην διαθέτει ένα τουλάχιστον σταμπωτό.

Οι τεχνίτες-σταμπωτές χρησιμοποιούσαν στάμπες-καλούπια που αποτελούσαν μοναδικά έργα τέχνης. Τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι σταμπωτές, που ήταν κυρίως αυτοδίδακτοι, σκάλιζαν και τις στάμπες οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από μαλακό ξύλο (π.χ. φλαμούρι) ή σκληρό (π.χ. αγριογκορτσιά).

Η στάμπα με βασικό μαύρο περίγραμμα ονομαζόταν «μάνα» ή «μήτρα» και παρουσίαζε το πιο λεπτό σκάλισμα, ενώ η θεματολογία ήταν εμπνευσμένη κυρίως από τον φυσικό κόσμο και το ζωικό βασίλειο, χωρίς να λείπουν από τις αποτυπώσεις και τα γεωμετρικά ή άλλα σχέδια.

Ένα φόρεμα ανεκτίμητης αξίας…

Ένα εξαιρετικό δείγμα της σταμπωτικής τέχνης εξασφαλίστηκε για τις ανάγκες της νέας σειράς του Alpha. Πρόκειται για ένα μοναδικό φόρεμα ανεκτίμητης αξίας στη σημερινή εποχή, που ανήκει σε παλαιά οικογένεια της περιοχής και έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση.

Το ρούχο αυτό θα αποτελέσει ενδυματολογικό μέρος της σειράς και θα δούμε να το φορά η πρωταγωνίστρια Ευγενία Ξυγκόρου στο πρώτο επεισόδιο, της σειράς “Το Προξενιό της Ιουλίας”. Μία άμεση αναφορά στη λαϊκή δημιουργικότητα και σε μια τέχνη που βυθίζεται στη λήθη αλλά αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας του Τυρνάβου.

Η νέα μεγάλη παραγωγή του Alpha, συνομιλεί με την ελληνική παράδοση αναδεικνύοντας τους άγραφους νόμους της. Φωτίζονται ήθη και έθιμα που για δεκαετίες ήταν κυρίαρχα στην κοινωνία και σήμερα φαντάζουν τόσα μακρινά που τείνουν να σβήσουν και μαζί τους κινδυνεύει να σβήσει και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

youfly.com