Τα σημερινά παιδιά περνούν κατά μέσο όρο επτά ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, όπως την τηλεόραση, το tablet, φορητούς υπολογιστές και τηλέφωνα. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτό που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία – τα σημερινά παιδιά προτιμούν το ενεργό, υπαίθριο παιχνίδι στην παιδική χαρά ή την αλάνα με έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και τη γενική τους ευημερία.

 

Πιθανότατα κι εσείς όπως οι περισσότεροι γονείς γνωρίζετε ότι τα παιδιά σας τείνουν να αφιερώνουν περισσότερες ώρες σε «χρόνο της οθόνης» απ' ό,τι στο υπαίθριο παιχνίδι. Η μείωση του χρόνου που αφιερώνουν τα παιδιά σε υπαίθριες δραστηριότητες προβληματίζει ολοένα και περισσότερο τους γονείς με αποτέλεσμα να βλέπουμε ακόμα και καμπάνιες στην Αμερική όπως την “Let’s Move!” της πρώην Πρώτης Κυρίας Μισέλ Ομπάμα. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους δεν κινούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ορισμένοι δεν είναι σίγουροι γιατί είναι τόσο σημαντικό.

 

Οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνούσαν ότι θέλουν τα παιδιά τους να είναι σωματικά υγιή, ανεξάρτητα και συμπονετικά άτομα. Τι θα γινόταν αν σας λέγαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εμφυσήσετε αυτές τις ιδιότητες στα παιδιά σας ήταν να τα εμπνεύσετε να περνούν περισσότερο χρόνο έξω;

 

Η ενθάρρυνση των παιδιών να περνούν περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο και μακριά από την τεχνολογία βοηθά τη σωματική τους ευεξία και τα βοηθά να βελτιώσουν επίσης τη συναισθηματική και πνευματική τους υγεία . Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι σε ένα πάρκο εμπνευσμένο από τη φύση είτε για μια πεζοπορία στο δάσος με την οικογένειά τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο (activities for kids zurich) θα κάνουν καλό στους μικρούς μας φίλους ενώ παράλληλα θα τους απομακρύνουν από την οθόνη.

Τα οφέλη του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους για την υγεία

Τα οφέλη του παιχνιδιού στην ύπαιθρο για την ανάπτυξη των παιδιών είναι πολλά, τόσο στην πρώιμη παιδική ηλικία όσο και στη σχολική ηλικία. Το παιχνίδι έξω επηρεάζει άμεσα το βάρος, τη σωματική δύναμη και την ικανότητα του παιδιού να καταπολεμήσει μια ασθένεια. Τα παιδιά που περνούν πολύ ενεργό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τα πρώτα τους χρόνια γενικά συνεχίζουν να ασκούνται πιο τακτικά καθώς μεγαλώνουν. Η ενθάρρυνση του υπαίθριου παιχνιδιού σε μικρά παιδιά βοηθά στην ανάπτυξη μιας υγιούς στάσης σχετικά με τη διατήρηση ενός ενεργητικού τρόπου ζωής ενηλίκων.

 

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους παρουσιάζουν συνήθως τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες

Το παιχνίδι στην ύπαιθρο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού, της ισορροπίας και της ευκινησίας. Όταν επιτρέπετε στα παιδιά να εξασκήσουν τις σωματικές τους ικανότητες, ενισχύουν το σώμα τους και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές τους.

2. Χαμηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος

Το 1980, μόλις το 7% των παιδιών πληρούσαν τα κριτήρια για την παχυσαρκία. Τρεις δεκαετίες αργότερα, μελέτες διαπίστωσαν ότι πάνω από ένα στα τρία παιδιά θα μπορούσε να εμπίπτει στην ταξινόμηση της παχυσαρκίας. Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα επειδή είναι τόσο ενεργητικά. Μένουν μακριά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Τρέχουν, πηδούν, σκαρφαλώνουν και γενικά καίνε περισσότερες θερμίδες από τους συναδέλφους τους που κάνουν καθιστική ζωή. Μια μελέτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος ενός παιδιού και του χρόνου που είναι ενεργά έξω.

3. Βελτιωμένη συνολική υγεία

Ο περιορισμός του κινδύνου ενός παιδιού να γίνει παχύσαρκο έχει πολλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, άσθμα, διαβήτη και άπνοια ύπνου. Η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το παιχνίδι στην ύπαιθρο βοηθά επίσης τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δίνοντάς τους μια διέξοδο για τη δραστηριότητα και την ενέργεια που συχνά δημιουργούν προβλήματα σε εσωτερικούς χώρους.

 

4. Βελτιωμένη μυϊκή δύναμη

Όταν σπρώχνετε το παιδί σας σε μια κούνια, όλοι οι μύες του εμπλέκονται καθώς καταλαβαίνει πώς να κρατηθεί, να καθίσει και να ακολουθήσει την κίνηση της κούνιας. Αν και οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι η κούνια είναι μια επαναλαμβανόμενη, μονότονη δραστηριότητα παιδικής χαράς, βοηθά τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν μυϊκή δύναμη. Τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου, όπως τα σκούτερ, τα ποδήλατα, ακόμη και τα skateboards απαιτούν από το παιδί σας να ασχολείται και να ενισχύει επίσης διάφορα μυϊκά συστήματα.

 

Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας και να τους προσφέρετε συχνά ευκαιρίες ώστε να μπορούν να βγουν έξω να παίξουν και να διασκεδάσουν. Τώρα που ο καιρός ανοίγει δεν υπάρχουν δικαιολογίες!