Το μυθιστόρημα Η Κυρά του Λόφου της Βασιλικής Χαμαμτζή - Κάσδαγλη είναι ένα έργο Ύμνος στη γυναίκα, στη μάνα κείνης της εποχής, σε κείνη τη μάνα με τα ανασκουμπωμένα μανίκια, το σφιγμένο κεφαλομάντηλο, την καθαρή ματιά και την ανοιχτή αγκαλιά, στη μάνα μας.

Στην ηρωίδα του βιβλίου που δεν είχε ηλικία, τόπο, χρονιά, που δέχονταν τις λύπες όμοια με τις χαρές, που θαρρούσε ανήθικο μονάχα το άδικο και ηθικό μονάχα το δίκιο. Σε μια εποχή, όχι και τόσο μακρινή, που οι πόρτες των σπιτιών και οι
καρδιές ήταν ακόμα ανοιχτές. 

Μέσα από την « Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ» ζωντανεύουν οι γιορτές, τα πανηγύρια, οι έρωτες, τα προξενέματα, τα ξενιτέματα, οι κατακραυγές, όμοια με ζωντανό θάνατο κείνον τον καιρό, όλα όσα χαράχτηκαν μέσα από τα παιδικά μας μάτια και σφράγισαν, και γέμισαν με αρχές, αξίες, με δύναμη και θύμησες την άγουρη τότε ψυχή μας και, που μας συντροφεύουν ως τώρα, ως πάντα, σαν μυρωμένη και ζεστή μητρική αγκαλιά. 

Ένα λογοτεχνικό έργο που ξεδιπλώνεται σε ένα χωριό της Ελασσόνας, το Αμούρι, και είναι μπολιασμένο με αληθινά γεγονότα που εξελίχτηκαν όμως, όπως ταίριαζαν στην ψυχή της συγγραφέα που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, σ’ αυτό το όμορφο μικρό χωριό με τους υπέροχους ανθρώπους.

Η Κυρά του Λόφου της Βασιλικής Χαμαμτζή - Κάσδαγλη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΥΡΑ