Τα σχέδιά τους για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα ξεδίπλωσαν οι CEOs των Attica Bank, Optima Bank και Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, κ. κ. Ελένη Βρεττού, Δημήτρης Κυπαρίσσης και Παναγιώτης Τουρναβίτης αντίστοιχα, διεκδικώντας – με αξιώσεις – τη θέση τους σε μία αγορά, η οποία μονοπωλείται σε ποσοστό 95% από τους συστημικούς Ομίλους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Τουρναβίτης (φωτο), αναφέρθηκε στο επιτυχημένο μοντέλο του πιστωτικού ιδρύματος που διευθύνει: «Είμαστε μία επιτυχημένη τράπεζα που στα 25 χρόνια λειτουργίας της έχει να επιδείξει μόνο κερδοφόρες χρήσεις, δεν έχει χρειαστεί ποτέ ανακεφαλαιοποίηση, δεν έχει κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ και θεωρείται από τις πιο υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες σε Ελλάδα, αλλά και Ευρώπη. Σήμερα έχουμε ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που ξεπερνά το 20% και ισχυρή ρευστότητα, καταφέρνοντας να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση της τράπεζας εργαζόταν σε έξι άξονες: την ψηφιακή αναβάθμιση, την προϊοντική εξέλιξη, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων μας, ώστε να καλύψει το κενό που αφήνουν οι συστημικές, την τόνωση της εξωστρέφειας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

«Ειδικότερα, χωρίς να αξιοποιήσουμε εργαλεία, όπως ο “Ηρακλής”, χωρίς να πουλήσουμε κομμάτι του χαρτοφυλακίου μας, μόνο με ενεργητική διαχείριση καταφέραμε να έχουμε ένα δείκτη κοντά στο 12%, ο οποίος ευελπιστούμε μέσα στην επόμενη χρονιά να είναι σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έχει θέσει στο επίκεντρό της την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, τον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή, κλάδους που δύσκολα οι υπόλοιποι «παίκτες» ακουμπούν. Παράλληλα, στόχος της είναι να ενισχύσει τη φυσική της παρουσία, διπλασιάζοντας τα καταστήματα μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, όπως και η επένδυση σε πλατφόρμες ηλεκτρονικής τραπεζικής για τη διεύρυνση του πελατολογίου της.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από newmoney.gr)