Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ σε ανακοίνωσή της "καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος των ασφαλισμένων της πόλης και της περιοχής μας με την παραχώρηση του οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ στο κέντρο της πόλης(συμβολή Ασκληπιού & Ηπείρου) στον Δήμο Λαρισαίων και την ανταλλαγή με άλλο ιδιοκτησίας του Δήμου στην άκρη της πόλης.

Αποτελεί μια χρόνια μεθόδευση που στόχο έχει μόνο την εμπορευματική του αξιοποίηση από την σημερινή δημοτική αρχή(ανέγερση πάρκιγκ) καθώς αποτελεί φιλέτο μεγάλης αξίας.

Προετοιμάστηκε εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις σε συνεργασία με την προηγούμενη και την σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων και την διοίκηση του πρώην ΙΚΑ-νυν ΕΦΚΑ.

Ξεκίνησε από το γεγονός ότι στην πράξη και με ευθύνη όλων των παραπάνω ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για την ανέγερση νέου , σύγχρονου κτιρίου για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ(πρώην ΙΚΑ) στην θέση του προηγούμενου κτιρίου που κατεδαφίστηκε λόγω παλαιότητας.

Συγκεκριμένα , μετά την κατεδάφιση το 2008 αποφασίστηκε το 2010 να ανεγερθεί σύγχρονο κτίριο που θα στέγαζε διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Όμως αυτό δεν προχώρησε ποτέ, παρ’ ότι συντάχθηκε και μελέτη πολλών χιλιάδων ευρώ.

Αντί αυτού τον Νοέμβρη του 2013 ανακοινώθηκε, ότι η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να μην φτιάξει το νέο κτίριο του ΙΚΑ, αλλά να νοικιάσει το ιδιόκτητο οικόπεδό του σε επιχειρηματία για να γίνει εμπορικό πάρκινγκ, κάτι που δεν προχώρησε. Αντίστοιχα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και δια στόματος του υφυπουργού εργασίας κ. Πετρόπουλου είχε ανακοινωθεί ότι το παραχωρεί στον Δήμο Λαρισαίων για να γίνει χώρος πρασίνου κα.

Κατά συνέπεια ο φορέας υποχρεώνονταν να πληρώνει τότε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως για ενοίκια για πολλά χρόνια σε ακατάλληλους ιδιωτικούς χώρους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά τους δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αφού εκτός των άλλων σήμερα έχει τις υπηρεσίες είναι διάσπαρτες σε 3 σημεία στην πόλη.

Συνυπολογίζοντας τον συνολικό προσανατολισμό των κυβερνήσεων σε σχέση με τον ενιαίο(πια) φορέα της κοινωνικής ασφάλισης (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση , ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του κα), η απόφαση αυτή βάζει ταφόπλακα στην απόκτηση ιδιόκτητου κτιρίου του ΕΦΚΑ στη Λάρισα.

Γι΄αυτό κι όσα καταγράφονται από την πλευρά της δημοτικής αρχής ,με την ανταλλαγή του οικοπέδου με άλλο ιδιοκτησίας του Δήμου στη περιοχή του Χατζηχαλάρ, περί δυνατοτήτων για νέο σύγχρονο(πχ βιοκλιματικό κα) κτίριο είναι απλά μια πρόφαση για αυτή την μεθόδευση.

Οι πανηγυρισμοί της επίσης ότι έτσι θα αποκτήσει η πόλη ένα χώρο πρασίνου, είναι ασύμβατοι με το γεγονός ότι μια σειρά χώροι που είχαν δεσμευτεί από παλιότερες δημοτικές αρχές για πλατείες, χώρους πρασίνου και παιδικών χαρών, αποχαρακτηρίζονται από την σημερινή δημοτική αρχή και δίνονται σε ιδιώτες για αξιοποίηση.

Η δε κύρια χρήση του οικοπέδου με την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ δεν θα ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες της πόλης από το καθημερινό «Γολγοθά» αναζήτησης μιας θέσης στάθμευσης καθώς αυτό θα είναι επί πληρωμή, άρα ακόμη ένα χαράτσι που οι περισσότερες δεν μπορούν να αντέξουν.

Για αυτό η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, απαιτεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο , την Διοίκηση του ΕΦΚΑ:

-Να ακυρώσει εδώ και τώρα την απόφαση για παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ στον Δήμο Λαρισαίων. Το οικόπεδο του ΙΚΑ, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των ασφαλισμένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή της διορισμένης διοίκησης του και γι’ αυτό δεν μπορεί να το παραχωρεί όπου αυτήν θέλει, αλλά ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει παλιότερη απόφαση της για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ).

-Να προχωρήσει άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (διοικητικές, υγειονομικές), όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί το 2010 από την διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.

Η άποψη μας αυτή ήταν από την στιγμή που κατεδαφίσθηκε το παλιό κτίριο, γιατί πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το σημείο εξυπηρετείται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που μένουν στο κέντρο και έχουν πρόσβαση πεζή, αλλά και όσων μένουν σε συνοικίες, αφού υπάρχει ίση σχετικά απόσταση από όλες τις συνοικίες.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μετακινούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας δυο τουλάχιστον γραμμές αστικής συγκοινωνίας για να έχουν πρόσβαση σε ένα κτίριο φτιαγμένο στην άκρη της πόλης.

Καλούμε όλους τους φορείς , τις δημοτικές παρατάξεις να αντιταχθούν σε αυτή την μεθόδευση σε βάρος του λαού της Λάρισας."