Ν. Λυγερός

Αυτή την περίοδο γίνεται ένα βρώμικο παιχνίδι όσο αφορά τα αεροσκάφη που θέλει να πάρει η Τουρκία. Γιατί; Γιατί ενώ έχει παγώσει το πρόγραμμα των F-35 και βλέπουμε ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται όλο και καλύτερα και πιο αποτελεσματικά εναντίον της Τουρκίας, γίνονται κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για να προσεγγίσει τι; τα Eurofighter και ειδικά αυτό γίνεται με την Ισπανία και με την Αγγλία, οι οποίες θέλουν να πείσουν τη Γερμανία, έτσι ώστε να αγοράσει η Τουρκία 40 Eurofighter.

Γιατί έχει σημασία να το καταλαβαίνουμε αυτό; Πρώτα από όλα η Τουρκία το παρουσιάζει με ένα τρόπο πολύ δικό της, λέει, εμείς δεν κάνουμε καμία προσπάθεια, είναι οι άλλοι που προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία και έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε και εμείς, επειδή τώρα το βλέπουμε κι από την πλευρά της Γερμανίας, ότι το Ελληνογερμανικό λόμπυ έχει έναν ρόλο να παίξει πάνω σε αυτό.

Γιατί δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να χαιρόμαστε επειδή η Αμερική, επιτέλους βλέπει ξεκάθαρα την Τουρκία και από την άλλη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λέμε θα ήταν καλό να πουλήσουμε Eurofighter στην Τουρκία, γιατί ούτως ή άλλως είναι απλώς μια ουρά.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και η συμπεριφορά που έχει η Τουρκία ειδικά αυτή την περίοδο. Ειδικά με το θέμα του Ουκρανικού και με το τι γίνεται στο Ισραήλ, είναι άκρως απαράδεκτο να παίρνουμε θέση πάνω σε τέτοιες διαπραγματεύσεις με τέτοιον τρόπο.

Άρα σίγουρα παρουσιάζεται από την Τουρκία ως ένα θέμα, το οποίο είναι σημαντικό αλλά παίζεται από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, γιατί βέβαια ο Υπουργός Άμυνας, παρουσίαζε όλα αυτά τα θέματα στην επιτροπή προϋπολογισμών αλλά πρέπει να καταλάβουμε και εμείς ότι είναι ένας τρόπος να επηρεάσει την κατάσταση και άμα δεν είμαστε προσεκτικοί και άμα δεν βλέπουμε τι θέλει η Τουρκία σε βάθος χρόνου, τότε μπορούμε να κάνουμε λάθη και μετά να λέμε γιατί το κάναμε.

Άρα λέω ξανά, σταματήσαμε το θέμα με τα F-35, παίζουμε ακόμα με τα F-16 και τώρα εμφανίζεται ένα νέο φρούτο με τα Eurofighter και πρέπει λοιπόν να το προσεγγίσουμε με έναν τρόπο πιο στρατηγικό, πιο αποτελεσματικό, για να μας συμφέρει στο τέλος της ημέρας.