Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ελ. Αυγενάκη απέστειλε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, ζητώντας να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί του Δήμου Ελασσόνας από τις έντονες βροχοπτώσεις της εαρινής και θερινής περιόδου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να επηρεαστούν πολλές καλλιέργειες που βρισκότανε στο στάδιο της ανθοφορίας (αμύγδαλα, καρυδιές, μηλιές), γεγονός που οδήγησε σε σημαντική καρπόπτωση.

Η επιστολή του Δημάρχου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Ελασσόνας από τις έντονες βροχοπτώσεις της εαρινής και θερινής περιόδου

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Η φετινή εαρινή και πρώιμη θερινή περίοδος χαρακτηρίστηκε από ακραίες και καθημερινές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα των ανωτέρω φαινομένων ήταν ο επηρεασμός πολλών καλλιεργειών που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας (αμύγδαλα, καρυδιές, μηλιές) που οδήγησε σε σημαντική καρπόπτωση.

Επίσης ιδιαίτερα επλήγη και η καλλιέργεια του αμπελιού από τον περονόσπορο που θεωρείται η σοβαρότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το αμπέλι, τόσο τις επιτραπέζιες ποικιλίες όσο και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες, όσο και από την ασθένεια του ωιδίου.

Ειδικότερα η εμφάνιση του περονόσπορου στα αμπέλια και στις κληματαριές σημειώνεται ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν συχνές βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης, εξαπλώνεται δε ταχύτατα και μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στη βλάστηση και στην καρποφορία του αμπελιού, μέχρι και ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής.

Επειδή καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί διαμαρτυριών των παραγωγών, διότι οι ανωτέρω ζημίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ και το εισόδημά τους προβλέπεται φέτος να μειωθεί δραματικά λόγω της σημαντικής απώλειας της παραγωγής τους, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης από την πλευρά του Υπουργείου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ ώστε να καταστεί δυνατό να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το πρόγραμμα de minimis του ΕΛΓΑ.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΤΣΑΣ