Πραγματοποιήθηκε χθες στις 17 Μάρτη 2022 η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ Πολιτιστικών και τοπικών φορέων για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την βιώσιμη Ανάπτυξη ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ & ΤΕΜΠΩΝ στο Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών με θέμα: Η τουριστική αξιοποίηση και διαχείριση της Κοιλάδας των Τεμπών.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των 15 Πολιτιστικών φορέων μελών του Δικτύου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λάρισας κ. Πινακάς Βασίλειος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λάρισας κ. Χρυσοβέργης, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Μανώλης, ο πρώην Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος, ο Αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Ντάγκας Νίκος, ο Αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Νταής, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας κα Παπαϊωάννου Ειρήνη.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης του ΑΠΘ από τον κ. Λαγό και την εισήγηση του συντονιστή του Δικτύου κ. Εμμανουήλ Γιώργου, κοινή διαπίστωση από όλους τους συμμετέχοντες προέκυψε ότι:

Θεωρείται θετική η απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να συμπεριλάβει την Τουριστική Αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών στο Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας που ενέκρινε το 2018 καθώς και η εγγραφή της ως περιοχή Νatura/ Ιδιαίτερου φυσικού κάλους και η συμπερίληψη της στο ΣΧΟΟΑΠ Κάτω Ολύμπου το 2014, καθώς και στον Προγραμματισμό παρεμβάσεών τους στην Προγραμματική περίοδο 2021-27.

Η Κοιλάδα των Τεμπών με δράσεις άμεσης αξιοποίησής της από Ραψάνη έως Τέμπη (κυκλοφορία Δρεζινών, λειτουργία Αγίας Παρασκευής, παραποτάμιες περιπατητικές διαδρομές, καθαριότητα χώρων, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις) και με μεσοπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής αρχιτεκτονικής τυπολογίας της Κοιλάδας  (με Ειδική Χωροταξική μελέτη, έκδοση διοικητικών πράξεων για καθορισμό του Ιδιοκτησιακού και αδειοδοτήσεις για διαμόρφωση εκθεσιακών χώρων και υποδομών κλπ) μπορεί σταδιακά να αναδειχθεί σε σημαντικό Περιφερειακό και μακροπρόθεσμα σε διεθνή τουριστικό προορισμό.

Συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου της εμπιστοσύνης μεταξύ των τοπικών και Περιφερειακών θεσμικών φορέων και η δημιουργική τους συνεργασία για την προώθηση των στόχων της Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής και Τουριστικής Ανάδειξης και Προβολής της Κοιλάδας των Τεμπών. 

Στο τέλος της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δήμος Τεμπών να συγκροτήσει  Ομάδα εργασίας με την συμμετοχή όλων των ως άνω συμμετεχόντων φορέων, υπηρεσιών, επιστημόνων και εθελοντών που θα συντονίζει τακτικά και θα επεξεργάζεται,  τεκμηριώνει και υποστηρίζει τις άμεσες δράσεις και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης και ανάδειξης της Κοιλάδας των Τεμπών.

Τη συζήτηση – εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Γουγουλιάς, υπεύθυνος επικοινωνίας του Δικτύου.