Εκδήλωση στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί Κυριακή 27 Μαρτίου στον Πυργετό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο από τον πατέρα Αλέξανδρο εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη, την εκπρόσωπο του περιφερειάρχη, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Σουλτάνα Δόκου, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πυργετού, την  εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γυναικών Πυργετού και τον εκπρόσωπο του αγροτικού συνεταιρισμού Πυργετού.

Η κατάθεση στεφάνων έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και με τον Εθνικό Ύμνο.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης επισημαίνοντας:

«Εκπρόσωπε του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, σεβαστέ πατέρα Αλέξανδρε, εκπρόσωπε του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, συνάδελφοι στο δήμο, αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ στον Πυργετό στον τόπο θυσίας του Πρωτομάρτυρα της αγροτιάς Μαρίνου Αντύπα.

Δυστυχώς τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να τιμήσουμε τη μνήμη του ανθρώπου που αγωνίστηκε με σύνθημά του την ισότητα, την αδελφότητα και  την ελευθερία.

Η σημερινή  ημέρα  μνήμης  του ανθρώπου που έδωσε τη ζωή του για τους κολίγους και ήταν η αφορμή του γενικού ξεσηκωμού των αγροτών της Θεσσαλίας τον Μάρτη του 1910 δεν πρέπει να έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα. Δεν αρκεί η θύμηση και η μνημόνευση του αγώνα του. Σήμερα είναι επιτακτικό το αίτημα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να συνδράμουμε έτσι ώστε ο αγροτικός κόσμος να προχωρήσει κι άλλο. Το οφείλουμε στους Θεσσαλούς αγρότες που ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αδικία τον Μάρτη του 1910. Το οφείλουμε στον Μαρίνο Αντύπα ο οποίος άφησε την πατρίδα του την Κεφαλονιά και τις σπουδές του στη Νομική σχολή Αθηνών για να έρθει στη Θεσσαλία και να αγωνιστεί για το δίκαιο των εργατών της γης.

Το οφείλουμε στους νεκρούς της εξέγερσης του Κιλελέρ που και αυτοί όπως ο Αντύπας έδωσαν το αίμα για να έχουν οι κολίγοι μια καλύτερη θέση κάτω από τον ήλιο. 115 χρόνια μετά βρισκόμαστε εδώ στον Πυργετό όπου δολοφονήθηκε ο Μαρίνος Αντύπας για να θυμίσουμε κυρίως στη νέα γενιά τα πόσα οφείλει σε αυτόν που αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος  την λαϊκή ελευθερία και ενέπνευσε τους αγώνες των αγροτών ενάντια στην αδικία.

Σήμερα παραμένει  επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το μήνυμα του αγώνα που έδωσε ο Μαρίνος Αντύπας. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει όλη η Ελληνική κοινωνία  οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν και αυτοί το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, είναι οικονομικά καταβεβλημένοι από  την ύφεση που επικρατεί στην αγορά, αλλά κυρίως από το υψηλό κόστος ενέργειας και παραγωγής των προϊόντων τους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός για παράδειγμα ότι οι παραγωγοί των αγροτικών προϊόντων καλούνται να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τα εφόδια, το πετρέλαιο και το ρεύμα. Επιβάλλεται σήμερα να θεσμοθετηθεί ένα νέο καθεστώς όσον αφορά την επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο και στο ρεύμα για να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Εδώ αξίζει να αναφερθούμε ότι, ως Δημοτική Αρχή εστιάσαμε σε μια σειρά δράσεων που ανακουφίζουν τον άνθρωπο του μόχθου, του κόπου, του ιδρώτα και της παραγωγής.

Σε κάθε Κοινότητα του δήμου μας επεκτείνουμε, βελτιώνουμε,  υπογειώνουμε  αρδευτικά δίκτυα, συντηρούμε και επισκευάζουμε τα αντλιοστάσια, βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιία, πραγματοποιούμε γιορτές για την προβολή, την στήριξη και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας.

Και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι την περασμένη Τετάρτη εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ ύψους  1.556.386 € που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων και κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 1 ΜW  Και όλα αυτά  γιατί πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και χρειάζεται ενίσχυση ,προβολή και διαρκή στήριξη για να είναι ανταγωνιστικός.

Επίσης οι αγροτικοί συνεταιρισμοί από την άλλη πλευρά πρέπει να ενεργοποιηθούν περαιτέρω και να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους. Είναι αναγκαίο οι συνεταιρισμοί να συμβάλλουν στο μέτρο που τους  αναλογεί στη διάθεση των προϊόντων των αγροτών. Μόνο με συλλογικές πολιτικές μπορούν οι αγρότες  να καταφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής και να επιτύχουν καλύτερη τιμή στην αγορά. Επιβάλλεται να ασκηθεί ορθή οικονομική πολιτική στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω της συνεργατικής πολιτικής από ομάδες αγροτών.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, όλοι εμείς που βρεθήκαμε εδώ στον τόπο θυσίας του Μαρίνου Αντύπα ευελπιστώ ότι έχουμε πλέον κατανοήσει ότι το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή  τομέα της παραγωγής. Η αγροτιά και η κτηνοτροφία είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας. Εδώ στο μνημείο του εμπνευστή της εξέγερσης του 1910 οφείλουμε εκτός από την απόδοση τιμής να δεσμευτούμε όλοι, Πολιτεία , Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεταιριστικές οργανώσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ότι θα συνεργαστούμε έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να γίνει ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Ο καθένας από το δικό του μετερίζι και όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτόν τον κοινό σκοπό. Είναι χρέος μας. Το χρωστάμε σε όλους αυτούς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αψηφώντας αντίξοες καιρικές συνθήκες, με χιονιά ή καύσωνα επιμένουν πεισματικά να δίνουν καθημερινό αγώνα για να καλλιεργήσουν τη γη τους. Που δίνουν καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Που δίνουν το δικό τους αγώνα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να βγει από τη στασιμότητα.

Αυτό θαρρώ ότι είναι το μήνυμα του σημερινού εορτασμού. Να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία τόσο του Μαρίνου Αντύπα, όσο και των Θεσσαλών αγροτών και να παλέψουμε σήμερα όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, ο καθένας από το πόστο του για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες όσων έδωσαν τη ζωή τους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους».

Χαιρετισμό απεύθυνε και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Σουλτάνα Δόκου.

Επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε την αδυναμία να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα χαιρετίζοντας την εκδήλωση έστειλε ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Μαϊμάρης, ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Βλάχος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πυργετού, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής, δημότες.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Πέρσα Ευαγγέλου.