Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στην Αμφιθέα Λάρισας από τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Καλαρρυτινών. Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν ο κ. Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ο Αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Νέσσωνος κ. Χρήστος Κρικώνης και η Πρόεδρος Μακρυχωρίου κ. Άννα Μαγαλιού.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν κ. Αικατερίνη Φασούλα, του γένους Μόκα, κόρη του κ. Ηλία Μόκα και ανιψιά του Αποστόλη Μόκα, εκ των εκτελεσθέντων Καραρρυτινών κτηνοτρόφων.

Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή αιτία που εκτελέστηκαν πέντε αθώοι άνθρωποι την 18η  Δεκεμβρίου 1943.

Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα οι Γερμανοί είχαν εξαπολύσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως μάχιμου ή άμαχου πληθυσμού.

Η παρουσία του Γερμανού στην περιοχή του βάλτου ήταν κατασκοπευτική. Κοντά στο μεγαλόβρυσο, υπήρχαν καλαρρυτικά κονάκια, όπου ήταν το πέρασμα προς την περιοχή του Γεντικού και της Χασάμπαλης.

Γι’αυτό το λόγο, υπήρξε αντεκδίκηση για τα σαμποτάζ που έκανε ο λαός.

Ο κάμπος ελέγχονταν από τα γερμανικά φυλάκια και οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν τα δεκαεπτά άτομα σε κάποιο σημείο της πλαγιάς, θεωρώντας ότι κατευθύνονται προς την πλευρά των κοντακίων του Φασούλα. 

Με την παρέμβαση του Φασούλα, τα 12 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, αλλά τα πέντε εκτελέστηκαν, οι οποίοι ήταν: ο Πέτρος  Γ. Γκουτζαμάνης 43 ετών, ο Ηλίας Θ. Μόκας 41 ετών, ο Απόστολος Θ. Μόκας 26 ετών, ο Αθανάσιος Κ. Κατσιγιάννης 17 ετών, ο Γεώργιος Αλ. Μίντζας 19 ετών.

Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων και ελπίζουμε όλοι στην αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων μελλοντικών γεγονότων, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος κ. Χρήστος Κρικώνης.