Εννέα μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές στο σώμα και την ψυχή των επιζώντων παραμένουν ανοιχτές. Πολλοί εξ αυτών ζουν με φάρμακα, υποβάλλονται σε χειρουργεία και, όπως λένε, παλεύουν να διατηρήσουν τη διανοητική τους κατάσταση σταθερή.

Σαν να μην έφταναν αυτά, διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα τους βάζουν εμπόδια στην προσπάθειά τους να επανέλθουν από τα τραύματά τους, καθώς αναγκάζονται να καλύπτουν με δικά τους χρήματα τις δαπάνες για τις θεραπείες και τις αποθεραπείες που χρειάζονται.

«Πρέπει να μου παρέχουν τα χρήματα και όχι να πρέπει να προπληρώσω και μετά να τα πάρω πίσω, γιατί μπορεί να μην έχω καν αυτή τη δυνατότητα»

«Μας είπαν από τον ΕΟΠΥΥ πως πρέπει να μαζέψω όλες τις αποδείξεις, γνωματεύσεις γιατρών και όσα εγκριθούν, θα τα πάρω πίσω», λέει η 26χρονη πολυτραυματίας, Ντίνα Μαγδαλιανίδη, που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 25 χειρουργεία και την περιμένουν ακόμη πέντε.

Όπως λέει, αναγκάζεται να μαζεύει μόνη της τα χρήματα για τα φάρμακά της ενώ και η μητέρα της σταμάτησε να εργάζεται για να τη βοηθήσει καθώς μόνη της δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. «Πρέπει μέσω του ΑΜΚΑ να μου παρέχουν τα χρήματα και όχι να πρέπει να τα προπληρώσω εγώ την κλινική ή τα φάρμακα και μετά να τα πάρω πίσω, γιατί εγώ μπορεί να μην έχω καν αυτή τη δυνατότητα», προσθέτει η 26χρονη.

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στην αμαξοστοιχία Intercity 62 της Hellenic Train περιγράφουν ότι έχουν αφεθεί απολύτως μόνοι τους, χωρίς το κράτος να τους παρέχει τις διευκολύνσεις που χρειάζονται. Για τους πολυτραυματίες, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς οι ανάγκες τους είναι καθημερινές και οι θεραπείες πανάκριβες.

Η 26χρονη πολυτραυματίας, Ντίνα Μαγδαλιανίδη

Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ

Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες νοσηλείας και αποθεραπείας για όλους τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, υπογραμμίζει σε άρθρο της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η διοικήτρια του οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη.

«Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καλύπτει πλήρως τις δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασής τους σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών», αναφέρει η κ. Καρποδίνη.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι οι τραυματίες εξαιρούνται από κάθε συμμετοχή και επιβαρύνσεις για την αγορά και προμήθεια φαρμάκων ή σκευασμάτων και σε περίπτωση που έχουν πληρώσει συμμετοχή για φάρμακα ή οποιαδήποτε άλλη δαπάνη, παρέχεται η δυνατότητα αποζημίωσης προσκομίζοντας τα αντίστοιχα παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ.

«Στον ΕΟΠΥΥ υποστηρικτικά αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη διαρκή ενημέρωση των ασθενών μέσω της ιστοσελίδας μας. Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για τα ΑΜΚΑ των τραυματιών παραμετροποιήσαμε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έτσι ώστε να υπάρχει μηδενική συμμετοχή κατά την έκδοση των παραπεμπτικών των εξετάσεων και της συνταγογράφησης του φαρμάκου σε εφαρμογή του νόμου», σημειώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει από τους 126 τραυματίες, 2 νοσηλεύτηκαν στο εξωτερικό, 71 υπεβλήθησαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, 13 ασθενείς απευθύνθηκαν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για απόδοση δαπανών, όπως επισκέψεις σε ψυχιάτρους, ορθοπεδικούς, πλαστικούς χειρουργούς και 16 αποζημιώθηκαν για ιατροτεχνολογικό υλικό.

Τέλος η κ. Καρποδίνη εξηγεί με ποιους τρόπους μπορούν οι τραυματίες να συνεχίσουν να απευθύνονται για τα ζητήματα τους στον ΕΟΠΥΥ.

«Καθημερινά στηρίζουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Είμαστε δίπλα τους. Είναι η αποστολή μας», λέει.

Ο 21χρονος Γεράσιμος – Ιάσονας εδώ και 9 μήνες δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή

Οι παροχές

Όπως αναφέρει η κ. Καρποδίνη, οι τραυματίες λαμβάνουν παροχές μέσω:

● Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά υλικά, ορθοπεδικά είδη (νάρθηκες, κηδεμόνες, αμαξίδια κά) αναπνευστικά είδη και φυσικοθεραπείες.

● Εγγραφής και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών (για τραυματίες με εγκαύματα) που γίνεται από τον θεράποντα ιατρό. Παρέχονται γέλες, επιθέματα, αναπλαστικές κρέμες, αντηλιακά.

● Αιτήματος στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή και απ’ ευθείας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ όταν πρόκειται για αίτημα που αφορά σε επέμβαση που πρέπει να γίνει στο εξωτερικό.

«Οι ασφαλισμένοι μας μπορούν, είτε δια ζώσης στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια κατά τόπους ΠΕ.ΔΙ, να υποβάλλουν τα ατομικά τους αιτήματα (https://www.eopyy.gov.gr/sites/ALL) και για όσες παροχές δεν συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά. Παρέχονται μη συνταγογραφούμενα προϊόντα όπως γάζες, bedadine, pulvo κά καθώς και μη συνταγογραφούμενες Υπηρεσίες όπως ψυχοθεραπείες, λογοθεραπείες, ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων που απαιτούνται για τους συγκεκριμένους ασθενείς».

«Έχουμε από την πρώτη στιγμή δημιουργήσει email άμεσης επικοινωνίας με τη Διοίκηση dioikitis@eopyy.gov.gr ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση για ενημέρωση σε θέματα που τους αφορούν. Σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία εύρεσης της αρμόδιας Διεύθυνσης παρέχουμε τη δυνατότητα να απευθύνονται στα τηλεφώνα της κεντρικής Διοίκησης: 2106971707-708 & 709».

(in.gr)